Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD): “Kans op uitbraak van coronavirus in België is reëel, indien nodig zullen ook wij dorpen isoleren”

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD)

Minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD) © ISOPIX

Het heeft geen enkele zin om te beginnen panikeren over de eventuele verspreiding van het coronavirus in ons land en bijvoorbeeld aan het hamsteren te slaan. Dat benadrukt minister van Volksgezondheid Maggie De Block (Open VLD). De minister wijst erop dat de autoriteiten de situatie permanent monitoren. Mocht het tot besmettingen in ons land komen, dan kunnen alle stappen worden genomen, zoals een dorp onder quarantaine plaatsen.

jvh

“De kans dat het virus ons land bereikt, is reëel”, aldus De Block dinsdag op Radio 1. “Waarom zouden wij er niet vatbaar voor zijn?” De grenzen afsluiten heeft volgens de minister geen zin. “Een virus stopt immers niet aan de grens.” Bovendien, zegt de minister, vertoonde de enige Belg die tot nu toe besmet was met het coronavirus geen enkel ziektesymptoom.

Ons land heeft al meer dan 150 mensen getest, die allemaal negatief bleken te zijn. Mocht er iemand positief op het virus testen, dan zal worden nagegaan met wie hij of zij in contact kwam en wordt ingezet op isolatie. In een ultiem scenario een dorp isoleren, zoals in het noorden van Italië gebeurt, behoort ook tot de mogelijkheden. “Alle stappen kunnen in overweging worden genomen”, bevestigt De Block.

LEES OOK. België voorbereid op ‘Italiaans’ scenario wanneer coronavirus uitbreekt in ons land: zo verlopen de verschillende fases (+)

“Kalm blijven”

Een situatie zoals in Italië kan volgens haar in elk land voorkomen. “Italië had ook voorbereidingen getroffen en toch treedt het virus er op”, licht ze toe. Het is wel een virus dat erg besmettelijk is: “vrijdag waren er nog maar 3 besmettingen en gisteren waren het er al 229. Het sterftecijfer is wel niet erger dan bij een gewone griep”.

“We blijven er kalm bij”, gaat de minister voort. Ze benadrukt dat ons land een grote en kwaliteitsvolle ziekenhuiscapaciteit heeft. Panikeren heeft volgens haar geen zin. Wie voorzorgen wil nemen, raadt ze de gewone hygiënemaatregelen aan. “Wegwerpzakdoeken, meer attent zijn voor handen wassen en misschien wat minder kussen”, lacht ze.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Meer over Coronavirus

Video

Keuze van de redactie