'Zakboek van de Klimaattuin' wapent u met tips en tricks tegen 'uitzonderlijke omstandigheden'

Lente-editie Tuindagen reikt 'Awards Klimaattuin' uit

Het zakboek... past niet echt in uw achterzak. Foto: rdkl

Lochristi - Klimaattuinen zijn het thema van de Tuindagen van 8, 9 en 10 mei. Groenredacteurs Bart Verelst en Marc Verachtert waren gisteren al in de Koetshuizen in het kasteelpark met hun 'Zakboek voor de Klimaattuin'. Een gids die niet dient om te foeteren op de lange droogtes of de aanhoudende hoge temperaturen, maar tips en tricks geeft om het klimaat geen spelbreker te laten zijn in uw tuinbeleving. Bart en Marc zijn de peters van de volgende Tuindagen en reiken er ook vijf 'Awards Klimaattuin' uit, voor standhouders die een klimaatidee integreren in Beervelde.

Van lezingen, workshops en beleefmomenten rond klimaattuinen bent u dus al verzekerd op de lente-editie van de Tuindagen. Door specialisten, die verder gaan dan de ideale planten en gewassen selecteren die bestand zijn tegen uitzonderlijke droogte. "Klimaat is trendy, maar voor wie hier goed heeft geluisterd, is het wel duidelijk dat ons 'Zakboek' niet daarvoor is geschreven", aldus de auteurs na hun uiteenzetting. "De wisselwerking van de impact van het klimaat op de tuin, en omgekeerd de invloed van groen op klimaattuinen is waar wij op focussen."

Verelst en Verachert schreven het boek vanuit de visie dat hete, droge - en af en toe ook natte zomers - geen spelbreker moeten zijn in de tuinbeleving: "We kunnen bij de inrichting van een tuin  anticiperen op deze problemen. Plantenkeuze bijvoorbeeld is daar maar een klein aspect van. Ideaal is een soort all-in formule waarbij tuinen hun gezellig en uitnodigend karakter bewaren in wat wij 'uitzonderlijke omstandigheden' noemen. De "goed om te weten"-verhalen zijn veelal afkomstig uit onze eigen ervaring uit tuinen in binnen- en buitenland en de input die we doorheen de jaren van heel veel mensen uit de sector kregen. Van plantenkwekers tot tuinaanleggers, tuinontwerpers en specialisten tuindecoratie en -aankleding."

Het voorgestelde 'Zakboek voor de KIimaattuin' ziet vooral het grotere praktische plaatje. De ligging van het tuinperceel, de schaduw, het creëren van niet-natuurlijke schaduw, de kleur van en de beplanting op muren, de bodem en de aanpak van de plantenborders, de 'heilige koe' van het gazon, de moestuin en de plantenselectie daarin, de installatie van een kruidentuin, het maximaal aanwenden van het hemelwater en bij uitbreiding de aanleg van het terras en het 'gevecht' tegen de wind door de juiste haag of de gepaste panelen.

De auteurs hopen behalve hun eigen input in mei ook een meerwaarde te vinden in de standen in Beervelde. Daarom reiken ze aan vijf laureaten een 'Award Klimaattuin' uit, voor wie het thema op inspirerende - lees tastbaar en praktisch georiënteerde - wijze zichtbaar maakt. Alle klimaatideeën zijn daarbij welkom. Ook bij graaf Renaud kriebelt het ondertussen natuurlijk: "De vijfplantencombinaties in vierkantemetertuinen voorstellen, is al een van mijn ideeën. Een stuk verticale tuin moet ook zeker kunnen, en zelfs een 'buiborder'. Wat dat precies is, vindt u in het voorgestelde boek. En met wat geduld ook begin mei in Beervelde.

'Zakboek voor de Klimaattuin' (Bart Verelst en Marc Verachtert) 176 pp, is op 11 februari 2020 verschenen bij Lannoo (EAN 9789401464833) en kost 19.99 euro in uw boekhandel. 

Vergeet de vroege-vogels-ticketformule niet, waarmee u een combibezoek aan de Tuindagen én de Floraliën 2020 kan brengen. Bestellen kan tot 5 mei door hier te klikken.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio