Virton hoopt op uitspraak van BAS voor laatste speeldag

Virton hoopt op uitspraak van BAS voor laatste speeldag

Foto: BELGA

Virton heeft dinsdag officieel beroep neergelegd bij het Belgisch Arbitragehof voor de Sport (BAS) tegen de nietigverklaring van de thuiswedstrijd tegen Beerschot. De Luxemburgers, die zelf geen kans meer maken op de periodetitel, hopen op een uitspraak voor vrijdag. “Dat is in het belang van het Belgische voetbal”, klinkt het.

Vorige week werd Virton-Beerschot (1-0) van de 23e speeldag in 1B nietig verklaard. De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren, was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond. De kalendermanager besliste de replay op 2 maart te laten doorgaan.

Virton kondigde meteen aan beroep aan te zullen tekenen bij het BAS. Dat deden de Luxemburgers dinsdag ook officieel, zelfs nu ze na de nederlaag in Westerlo afgelopen weekend (2-1) geen kans meer maken op de periodetitel. “Als we de replay verliezen, kunnen Westerlo en het brede publiek zich vragen stellen bij de sportieve legitimiteit van dat verlies”, aldus de directie van Virton. “Puur ter bescherming van het algemeen belang en ons imago willen we zo’n scenario vermijden.”

“Iedereen weet dat het imago van het Belgische voetbal door verschillende schandalen en mismanagement bezoedeld is. In die context vindt Virton het heel ongelukkig dat de partij in kwestie, die kan beslissen over de tweede periode, herspeeld moet worden. Zeker omdat de replay na de laatste speeldag werd gepland.”

Virton stapte daarom samen met Westerlo naar het BAS en sleurt de Pro League, de KBVB en Beerschot mee in die arbitrageprocedure. “We vragen dat een beslissing genomen wordt uiterlijk tegen vrijdagmiddag, voor de laatste speeldag wordt afgewerkt”, klinkt het in het communiqué van Virton. “Het BAS toonde in het verleden al aan dat het beslissingen kan nemen op zo’n korte termijn. Maar dan moeten de andere partijen wel meewerken, in het belang van het Belgische voetbal. Als ze dat niet doen, zal Virton de gepaste conclusies trekken.”

De procedure voor het BAS werkt opschortend, maar de Pro League benadrukte dat de replay sowieso op 2 maart wordt gespeeld.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.