Mondmaskers helpen niet tegen besmettingen met het coronavirus, maar wat dan wel?
Het coronavirus is besmettelijk. Mondmaskers zouden niet heel doeltreffend zijn. Maar hoe kan je je dan wél doeltreffend beschermen tegen het virus? Viroloog Marc Van Ranst (KULeuven) legt het uit.
Mondmaskers
De voorraad mondmaskers bij de Vlaamse apotheken raakte eind februari uitgeput en zelfs groothandels en leveranciers zitten zonder. “De stormloop op mondmaskers is echt overdreven”, zegt Van Ranst. “Je hoeft geen maskertjes te dragen in het openbaar, die virussen wandelen niet gewoon door de straten.” Het is ook verspilling van medisch materiaal. “Verpleegsters, dokters, chirurgen,...zij hebben die maskers echt nodig.”
Bovendien is louter dragen van een mondmasker niet afdoende om een besmetting te voorkomen. “Alles hangt af van welke soort je gebruikt”, zegt Jan Eyckmans van de FOD Volksgezondheid. “Een eenvoudig chirurgisch masker – een papieren masker met elastiekjes – is efficiënt om anderen tegen jouw besmetting te beschermen, maar zal niet vermijden dat een gezonde persoon zelf besmet geraakt. Een professioneel masker – FFP2 of FFP3 – voorkomt wel besmetting, áls je het juist opzet en na gebruik weggooit. Anders is het niet gunstig. Daarom is dat vooral bestemd voor professionelen binnen de gezondheidszorg, die leren hoe ze dat masker juist moeten opzetten.”
Handen wassen
Nog steeds dé meest efficiënte maatregel: was regelmatig de handen. “Het houdt niet alleen ziektekiemen weg, het vertraagt ook de verspreiding van bacteriën en virussen”, zegt viroloog Steven Van Gucht. “En dus ook de verspreiding van het coronavirus.” Was de handen gedurende twintig seconden met vloeibare zeep en dat liefst voor het bereiden van eten, na elk toiletbezoek en als je gebruikmaakte van het openbaar vervoer. “En als je thuiskomt na het werk, want ook daar raak je van alles aan.”
Kleine ruimtes met veel volk
Met veel mensen gaan samenhokken in kleine ruimtes in streken waar het coronavirus heerst - après-ski-bars in de getroffen wintervakantiegebieden zijn het voorbeeld bij uitstek - is geen goed idee. “Dat vergroot uiteraard de kans op besmettingen”, zegt Van Ranst. “Het is niet omdat de personen in die ruimte geen zichtbare symptomen hebben, dat ze het virus niet kunnen dragen en zelfs verspreiden.”
Afstand houden
Maar niet alleen in volgepakte ruimtes hou je beter afstand. Ook zieke personen ga je uit de weg. “We noemen dat sociale afstandsmaatregelen, die ook gelden tijdens een klassieke griepepidemie”, zegt Van Ranst. “Als er iemand ziek is, hou dan afstand. Het virus verspreidt zich doordat een besmette of zieke persoon minuscule druppeltjes uitstoot door te praten of te niezen. Als die druppels dan in contact komen met bijvoorbeeld je mond of neus dan bestaat de kans dat je zelf besmet wordt.” Iemand een hand geven of zelfs kussen, hoe ongezellig ook, hoort daar strikt genomen ook bij. Vandaar dat verschillende bedrijven en scholen vragen om geen handen meer te schudden of te kussen bij wijze van begroeting.
Blijf thuis als je ziek bent
Ben je ziek? Blijf dan thuis. “Het heeft geen zin om ziek te gaan werken”, zegt Van Ranst. “De kans dat je collega’s besmet, is bijzonder groot. Het spreekt voor zich dat het virus zich op de werkvloer vlug kan verspreiden.” En dat geldt ook voor de wachtzaal van je huisarts of het ziekenhuis. “Wie recent in China geweest is en zich ziek voelt, neemt telefonisch contact op met zijn of haar huisarts”, zegt het ministerie van Volksgezondheid. “Ga niet in de wachtzaal zitten of naar de spoeddienst van een ziekenhuis, want daar kan je anderen besmetten. Leg de dokter zo goed mogelijk uit wat je voelt en vergeet niet je recente reizen te vermelden.”
bekijk ook
Uitgelegd: dit is het coronavirus
Hoofdpunten
Drie doden bij schietpartij in winkelcentrum in Kopenhagen, 22-jarige Deen opgepakt: “Geen aanwijzingen voor terreurdaad”
Ooggetuigen na schietpartij in Kopenhagen: “Verstopt achter de luiers”
Dit weten we over de schutter van Kopenhagen: 22-jarige Deen, geruchten over motief en video’s met wapens
Beelden tonen hoe schutter in Kopenhagen door winkelcentrum wandelde met geweer in handen
Deens koningshuis en Harry Styles reageren geschokt op schietpartij in winkelcentrum Kopenhagen
Zijn eigen partij heeft scherpe analyse klaar over premier: “Hij heeft tot oktober, als het dan niet beter is...”
Meer over Coronavirus
Personeelstekort dwingt Vlaamse ziekenhuizen en woonzorgcentra om zorgaanbod af te bouwen
Australië schrapt vaccinatieverplichting voor internationale reizigers
Hoe lang kan je coronavirus doorgeven na besmetting of positieve test? Studie geeft nieuwe inzichten
Bijna 900 Belgen kregen al coronapillen: hoe goed werken ze? En waarom krijgt iedereen ze niet?
Meer nieuws
Toch maar opletten: Wout van Aert krijgt boete en kan bij volgend vergrijp tijdstraf krijgen
Wie minder dan 2.500 bruto verdient, krijgt jobbonus: voer hier je rekeningnummer in
Vorige staking kostte Brussels Airlines ettelijke miljoenen, nu staat opnieuw gespannen overleg op de agenda
Man komt om het leven nadat hij met wagen tussen slagbomen slalomt en wordt gegrepen door trein: “Hij kende deze baan als zijn broekzak. Het is zo onwezenlijk”
RECENSIE. Red Hot Chili Peppers op Rock Werchter: “Geen vuurwerk nodig: zonder meer de beste van de afsluiters” ****
Normaal leven voor mucopatiënten plots weer bedreigd: “Voordien was zes uur therapie per dag nodig, nu volstaan drie pilletjes”