Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Brugse gevangenen eisen 500 euro pér stakingsdag zonder wandeling of douche

Twintig gedetineerden uit de Brugse gevangenis spannen een kortgeding in tegen de Belgische Staat. Voor elke dag dat er nog gestaakt wordt door cipiers én waarbij zij niet mogen douchen of naar de wandeling kunnen, eisen ze 500 euro.

Vijf vrijdagen op rij al werd er gestaakt, en de vakbonden kondigden gisteren aan dat er op 6 maart opnieuw een nationale staking volgt. “De gedetineerden mochten de afgelopen weken hun cel niet verlaten, konden niet douchen, en kregen geen bezoek of medische zorg”, zeggen hun advocaten Elisabeth Standaert en Nicholas De Mot.

LEES OOK. “Geduld van Geens is op: minister voert minimale dienstverlening gevangenissen eenzijdig in”

De gevangenen eisen eigenlijk de minimale dienstverlening. “Het is onze cliënten niet om het geld te doen. Ze willen dat hun rechten gerespecteerd worden.” Voor zeventien onder hen eisen de advocaten daarnaast ook 500 euro voor elk van de 20 dagen dat er in de zomer van 2018 gestaakt werd.

Minimale dienstverlening?

Of de vakbonden op 6 maart de minimale dienstverlening zullen respecteren, is onduidelijk. “We hebben de richtlijnen daarover nog niet ontvangen”, zegt Eddy De Smedt (VSOA).

Volgens het Gevangeniswezen zal dit kunnen worden toegepast. “De administratie werkt de laatste richtlijnen uit en zal dit aan de regionale directies communiceren”, zegt woordvoerster Kathleen Van De Vijver. Gemiddeld moet 27% van het totale personeelsbestand ingezet worden. (cel)

Het beste van Enkel voor abonnees