Bernie Sanders kop van Jut in chaotisch televisiedebat van Democraten

Bernie Sanders kop van Jut in chaotisch televisiedebat van Democraten

Buttigieg, Warren en Sanders. Foto: AP

Op het debat tussen de kandidaten voor de Democratische nominatie voor de Amerikaanse presidentsverkiezingen was favoriet Bernie Sanders dinsdagavond kop van Jut. Zijn rivalen probeerden de stijgende populariteit van de zelfverklaarde socialist een halt toe te roepen.

Het tiende debat vond plaats in Charleston in de staat South Carolina, waar zaterdag voorverkiezingen worden gehouden. Michael Bloomberg neemt zaterdag nog niet deel aan de primary, waardoor de anderen hun pijlen dus voornamelijk richtten op Sanders.

Het debat ging er nogal chaotisch aan toe. De kandidaten riepen elkaar allerlei verwijten toe en probeerden elkaars verwezenlijkingen te minimaliseren.

Hulp van Poetin

Senator Amy Klobuchar probeerde de brokken te lijmen met een pleidooi voor eenheid binnen de partij. “Als we de komende tien maanden onze partij verdelen, zal Donald Trump de komende vier jaar ons land verdelen”, zei ze.

Bernie Sanders kop van Jut in chaotisch televisiedebat van Democraten
Bloomberg. Foto: AP

De miljardair Bloomberg stelde dat de Russische president Vladimir Poetin Sanders helpt om de voorverkiezingen te winnen. Bovendien zal hij “van Donald Trump verliezen en het Huis van Afgevaardigden en de Senaat en de huizen in verschillende staten zullen allemaal rood (de kleur van de Republikeinen, nvdr.) kleuren”.

Daar vreest ook Pete Buttigieg, de voormalige burgemeester van South Bend (Indiana), voor. Hij had kritiek op de wisselende ramingen van Sanders hoeveel zijn plannen voor gezondheidszorg gaan kosten. “Ik kan je precies vertellen tot waar die optellen. Ze tellen op naar nog vier jaar Donald Trump”, aldus Buttigieg. Maar dat is volgens hem niet het enige. “We moeten er mee ophouden om te doen alsof het presidentschap het enige is wat er toe doet”, aldus Buttigieg. “Het is niet alleen een manier voor de herverkiezing van Trump. We moeten ons ook zorgen maken over het Huis van Afgevaardigden. We moeten ons ook zorgen maken over de Senaat. Dat is heel belangrijk.”

De ex-burgemeester meent dat Sanders rekening moet houden met de Democraten in het Huis als hij dat in Democratische handen wil houden. Want niet alle partijgenoten staan te springen om mee te werken aan het project van Sanders.

De andere progressieve kandidaat, senator Elizabeth Warren, zag ook gelijkenissen tussen haar en Sanders. “Bernie en ik hebben veel gemeen, maar ik denk dat ik een betere president zou zijn dan Bernie. Het gaat heel, heel moeilijk zijn om een progressieve agenda te kunnen implementeren en het zal gedaan moeten worden door iemand die tot in de details gaat om het mogelijk te maken.” Ze haalde als voorbeeld aan dat ze een meer gedetailleerd plan heeft om gezondheidszorg voor iedereen mogelijk te maken.

Stem van Afro-Amerikanen

Sanders ging in de tegenaanval en beschuldigde zijn belangrijkste rivalen ervan de portefeuille van miljonairs te vullen.

Bernie Sanders kop van Jut in chaotisch televisiedebat van Democraten
Sanders en Biden. Foto: AP

De voormalige vicepresident Joe Biden wees erop dat hij erin geslaagd is om de stemmen van de Afro-Amerikanen te winnen. “Ik heb die stemmen verdiend. En ik heb er hard en jarenlang voor gewerkt”, aldus Biden. Uit peilingen blijkt dan weer dat Sanders steeds populairder wordt bij de zwarte kiezers en stilaan Biden inhaalt.

Hoewel hij bij de vorige voorverkiezingen een teleurstellend resultaat haalde, is Biden niet van plan om uit de race te stappen. “Ik zal winnen in South Carolina”, klonk het optimistisch.

Momentum

De voorverkiezing in South Carolina is cruciaal omdat die enkele dagen voor Super Tuesday plaatsvindt, wanneer er voorverkiezingen zijn in veertien staten. Wie in South Carolina wint, heeft het momentum voor dinsdag beet.

Sanders staat na voorverkiezingen in drie staten momenteel aan de leiding.

Corrigeer

NIET TE MISSEN

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees