Oproep SP.A-gemeenteraadslid Geert De Chou

"Stad moet zich wapenen tegen cyberfraude"

"Stad moet zich wapenen tegen cyberfraude"

Foto: if

Geraardsbergen - Volgens SP.A-gemeenteraadslid Geert De Chou moeten ook lokale besturen waakzaam zijn voor elke vorm van online financiële oplichting. "Onze stad moet zich voldoende wapenen om alle vormen van cybercriminaliteit aan te pakken.” De Chou stelt voor om een ethische hacker aan te stellen om uit te testen of de ICT-infrastructuur van de stad goed genoeg beveiligd is.

"Enkele jaren geleden waarschuwde ik al voor de stijgende cybercriminaliteit toen de gemeentelijke website van de stad Zottegem gehackt werd" zegt raadslid De Chou. "Sedertdien is het aantal gevallen van cybercriminaliteit enkel toegenomen. Onlangs werd de gemeente Willebroek slachtoffer van hackers. Via gijzelsoftware wisten de hackers de gemeentelijke ICT-infrastructuur plat te leggen."

Minister van Binnenlandse Zaken Bart Somers (Open VLD) riep de lokale besturen op om zich voldoende te beveiligen. "Zij staan het dichtst bij de burger en organiseren allerhande dienstverlening. We hebben er dus alle belang bij dat ze beschikken over een robuust en veilig informaticasysteem."

Uit een doorlichting van Audit Vlaanderen, het agentschap dat audits uitvoert bij de Vlaamse overheid en lokale besturen, blijkt dat bij 24 van de 28 geanalyseerde besturen een ingehuurde ethische hacker controle kon krijgen over de volledige IT-omgeving of de belangrijkste delen ervan.

"Geraardsbergen mag niet wachten tot het te laat is. Er moet nu werk gemaakt worden om ervoor te zorgen dat de website, de ICT-infrastructuur en alle gegevens van onze inwoners voldoende beveiligd zijn." Gemeenteraadslid De Chou stelt voor dat de stad een ethische hacker zou aanstellen om de kwetsbaarheden in de ICT-infrastructuur bloot te leggen. "Zo kan er gericht gewerkt worden om ons te wapenen tegen mogelijke cyberaanvallen. Op de volgende gemeenteraad zal ik dit voorstel op tafel leggen."

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio