Zaakvoerder van beschoten restaurant veroordeeld voor fraude

Zaakvoerder van beschoten restaurant veroordeeld voor fraude

(Themabeeld) Foto: Shutterstock

Antwerpen -

De correctionele rechtbank van Antwerpen heeft de zaakvoerder van restaurant The Pasta Bar, dat in 2018 beschoten werd, veroordeeld tot tien maanden cel, 8.000 euro boete en tien jaar beroepsverbod voor valsheid in geschriften en fraude. Een bedrag van ruim 383.000 euro aan zwarte omzet en ontdoken belastingen werd verbeurd verklaard. Het restaurant werd vorig jaar gesloten voor zijn mogelijke banden met het drugsmilieu.

The Pasta Bar aan de Abdijstraat op het Antwerpse Kiel werd in de nacht van 6 op 7 september 2018 onder vuur genomen. Het restaurant, dat volgens verschillende media aan drugscrimineel Omar G. gelinkt wordt, werd een maand later op bevel van burgemeester Bart De Wever een tijd gesloten omdat het een mogelijk gevaar voor de openbare veiligheid vormde.

BTW

Ook het KALI-team, opgericht uit politie, douane en inspectiediensten om drugsbendes te bekampen, nam The Pasta Bar onder de loep. In maart en mei 2019 vonden er twee controleacties plaats. Tijdens de laatste actie werd de boekhouding in beslag genomen en werd het restaurant verzegeld.

Uit het onderzoek bleek dat 80 procent van de lonen van het personeel in het zwart werd uitbetaald en dat een groot deel van de verkochte maaltijden niet werd opgenomen in de boekhouding. De zwarte omzet werd geraamd op 273.583 euro, waarop bijna 93.000 euro aan vennootschapsbelastingen ontdoken werd. Een concrete raming van de ontdoken BTW kon niet gemaakt worden.

The Pasta Bar

Zaakvoerder Anouar Z. (25) was nooit aanwezig in het restaurant. Het personeel kende hem zelfs niet. Hij onttrok wel maandelijks 1.000 euro uit de inkomsten van The Pasta Bar om zijn huur te betalen.

Volgens de procureur gaf hij slechts een beperkt inkomen aan en kon hij de vennootschap achter het restaurant niet zelf gefinancierd hebben met legale middelen. De beklaagde zei dat hij het startkapitaal geleend had van de man van zijn nicht. Toen de speurders hem nogmaals wilden verhoren, kwam hij niet meer opdagen. Hij liet ook verstek gaan op het proces.

Het vonnis dateert al van 19 februari maar raakte woensdag pas bekend.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees