In Mini-Europa is grenscontrole tussen Europa en Groot-Brittannië al een feit

In Mini-Europa is grenscontrole tussen Europa en Groot-Brittannië al een feit

(archiefbeeld) Foto: ycs

Brussel -

Mini-Europa, het miniatuurpark in Brussel, past zich aan de Brexit aan en installeert grensposten tussen Europa en Groot-Brittannië. Het park, dat de belangrijkste monumenten van de Europese Unie nabootst, geeft met deze aanpassing een voorproefje van hoe het in de toekomst wellicht in werkelijkheid zal zijn.

Het park telt onder andere replica’s van de Big Ben in Londen, de krijtrotsen van Dover, het Colosseum van Rome en de Eiffeltoren in Parijs, allemaal op schaal 1:25. De CEO, Thierry Meeus, legt uit aan het Duitse persagentschap DPA dat ze beslisten “Groot-Brittannië te houden”.

Volgens hem heeft Groot-Brittannië veel bijgedragen aan de geschiedenis van Europa. Modellen zoals het 12 meter lange Westminster Palace en zijn 4,5 meter hoge Big Ben-toren zijn de grote favorieten van het park. Deze worden aan de voet van het iconische Brusselse Atomium getoond aan het publiek.

Realiteit

Toch wil het park zich “zo veel mogelijk aanpassen aan recente gebeurtenissen voor het op 14 maart zijn deuren heropent”, zegt Meeus. De CEO verwijst naar het vertrek van Groot-Brittannië uit de Europese Unie op 31 januari. Toen het park dit jaar voor zijn jaarlijkse vakantie sloot, hoorde het land nog steeds bij de Europese Unie.

In de toekomst zullen de bezoekers een kleine douanepost moeten voorbijlopen als ze van mini-Europa naar mini-Groot-Brittannië wensen te gaan. Ook de paden tussen Groot-Brittannië en Frankrijk of Ierland zullen worden aangepast om de realiteit beter weer te geven, zegt Meeus.

Europese geschiedenis

Britse vlaggen zullen bovendien uit Mini-Europa verdwijnen en de brochures zullen niet langer statistieken van het land weergeven. Ook de Big Ben zal worden aangepast door er een menigte in miniatuur van anti-brexit-demonstranten voor te plaatsen.

“Mensen zijn hierdoor getroffen”, voegt de CEO eraan toe. Hij merkt daarbij op dat 48 procent van de Britten tegen de Brexit waren in het Britse referendum van 2016. Het park wil een indruk geven van de Europese geschiedenis. Dit jaar ligt de nadruk op het tijdperk van de Verlichting.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees