Trump ziet weinig gevaar in nieuwe coronavirus: “Het is zoals de griep. En we zijn goed voorbereid”

Trump ziet weinig gevaar in nieuwe coronavirus: “Het is zoals de griep. En we zijn goed voorbereid”

Foto: EPA-EFE

Volgens de Amerikaanse president Donald Trump vormt het nieuwe coronavirus Covid-19 een “zeer laag” risico voor zijn landgenoten door de voorzorgsmaatregelen die hij trof en zijn de VS zeer goed voorbereid “te doen wat nodig” is, mocht het virus zich toch verder verspreiden. Dat zei Trump woensdag op een persconferentie in het Witte Huis. In de VS zijn tot nog toe 59 besmettingen gemeld.

Nadat de Centers for Disease Control and Prevention Amerikanen dinsdag waarschuwden dat een verdere verspreiding van de “ernstige ziekte” in hun land geen vraag van “of” maar “wanneer” is, probeerde Trump woensdag tijdens de persconferentie het volk vooral gerust te stellen. Hij ziet een verspreiding niet als onvermijdelijk.

Volgens de Amerikaanse president hebben hij en zijn medewerkers heel goede, vroege beslissingen genomen, die nochtans eerst belachelijk werden gemaakt en bekritiseerd. “We sloten onze grenzen voor bepaalde gebieden. We deden dat vroeg, te vroeg volgens sommigen”, aldus Trump. “Ik kreeg het zwaar te verduren. De Democraten noemden me zelfs racistisch.”

Maar, zei Trump, het is wel door die maatregelen dat er nu amper 15 besmettingen zijn vastgesteld in de Verenigde Staten “terwijl het zo’n groot land is en er mensen van over de hele wereld naar hier komen”. Plus de Amerikanen die ze repatrieerden uit besmette gebieden, waaronder 42 zieken vanop het cruiseschip Diamond Princess in Japan. “We zagen ons verplicht hen naar hier te brengen. We hadden ze daar kunnen laten, maar dat zou slecht geweest zijn. Maar ze worden beter. En de 15 besmette Amerikanen worden ook beter. Eén iemand ligt nog in het ziekenhuis, één iemand moet nog af en toe naar het ziekenhuis, acht zijn alweer thuis en vijf zijn al compleet genezen. En dan mogen ze van de lijst. Straks zijn er dus nog amper gevallen.”

“Risico heel laag”

Door de maatregelen die hij vroeg nam, blijft het “risico voor de Amerikaanse mensen heel laag”. “Het kan misschien wat groter worden, maar misschien ook niet. En we zijn heel goed voorbereid. We hebben de beste experts ter wereld. We zijn klaar om ons aan te passen en te doen wat we moeten wanneer – áls – de ziekte zich verspreidt.” Trump verwees naar een studie van de Johns Hopkins University, waaruit blijkt dat de Verenigde Staten het best voorbereid zijn van alle landen.

Volgens Trump liggen er plannen klaar voor lockdowns en moeten mensen, scholen en bedrijven zich voorbereiden, “gewoon voor het geval dat”.

Over wat de VS nu al doen, zei hij: “We stopten negen Amerikanen om vanuit China terug te keren. We testen mensen die vanuit getroffen gebieden komen aan de grens. We zetten mensen in quarantaine. Ziekenhuizen in bepaalde staten maken kamers vrij en bouwen quarantaineruimtes. Er zijn mondmaskers besteld. We ontwikkelen heel snel een vaccin. We werken goed samen met de landen die getroffen zijn.” Waaronder China.

Trump ziet weinig gevaar in nieuwe coronavirus: “Het is zoals de griep. En we zijn goed voorbereid”
Foto: Photo News

“Ik sprak met Xi. Hij is heel hard aan het werken en de verspreiding wordt kleiner.” Vertrouwt hij de cijfers vanuit China wel, nadat bleek dat het land alles aanvankelijk onder de mat probeerde te vegen? “Xi werkt heel hard aan dit probleem, hij wil dat het weggaat”, aldus Trump.

“Geld aannemen”

“We werken ook goed samen over de partijgrenzen heen. We vroegen zo’n 2 miljard dollar aan het Congres, maar de Democraten willen ons 8 geven. Oké dan, we zullen dat aanvaarden, als zij dat willen. Het Congres dat ons meer wil geven dan we vragen: dat is de eerste keer en het is leuk voor de verandering. Als ze ons zo gemakkelijk geld willen geven – het was niet zo gemakkelijk voor de muur, maar kregen het toch gedaan – dan zullen we het aannemen.”

“Maar hopelijk zullen we niet zoveel moeten uitgeven. Want we doen het goed. Het is een enorm succes.” Volgens Trump proberen Democraten zoals de “incompetente” Nancy Pelosi paniek te zaaien voor politiek gewin, maar is er helemaal geen reden voor paniek. “Dit zal stoppen, waarschijnlijk vroeger dan later.”

“Zoals de griep”

Hij maakte herhaaldelijk de vergelijking met de griep. “Wat mij schokte was: de griep doodt in ons land elk jaar tussen de 25.000 en 69.000 mensen. Ik had nog nooit zo’n cijfer gehoord. Maar denk daar eens over na. Dat is de griep waar we over spreken, je weet wel, zoals: Heb je je griepvaccin gekregen?” Hij zei over de ernst van het coronavirus ook: “Het is een beetje zoals de griep, sommige mensen voelen zich helemaal niet slecht, anderen heel slecht. En binnenkort hebben we in feite een griepvaccin hiervoor. We zijn er klaar voor.”

“Beurs: schuld van Democraten”

En wat met de verliezen op de aandelenmarkten? Dat is deels door het coronavirus, volgens Trump, maar ook door de Democraten. “De financiële markten zijn ontsteld als ze de Democratische presidentskandidaten in het debat van gisterenavond zien, die zichzelf voor gek zetten. De mogelijkheid dat een van hen president zou worden… Maar ik denk dat wij zeker gaan winnen. En de markten zullen zich herstellen. Ik denk dat, nadat ik de verkiezingen win, de aandelenmarkten zullen boomen als nooit tevoren.”

Vicepresident Mike Pence is door Trump aangesteld om de Amerikaanse aanpak van het nieuwe coronavirus te leiden, kondigde hij aan. Pence deed het als toenmalig gouverneur van Indiana heel goed op het vlak van gezondheidszorg, aldus Trump. “Indiana heeft nu een heel goed systeem. En ik denk dat hij echt veel expertise heeft. Hij heeft talent hiervoor.”

“Onzeker pad”

Trump ziet weinig gevaar in nieuwe coronavirus: “Het is zoals de griep. En we zijn goed voorbereid”
Pence. Foto: AFP

Pence prees Trumps aanpak die hen “tijd kocht”. “Zijn acties zijn gepast en wijs gebleken. Het risico is nog steeds laag. Maar: het risico kan mogelijk snel veranderen. We kunnen verwachten dat we meer gevallen zullen zien in de VS, dus moeten we voorbereid zijn, in het geval dat de situatie verslechtert.”

Dat was ook de toon van de experts in het taskforce, die op de persconferentie het woord namen. Volgens afgevaardigden van de Centers for Disease Control and Prevention werkt de “agressieve inperkingsstrategie” tot nu toe, maar verwachten ze wel meer gevallen en is dit een goed moment voor iedereen om zich voor te bereiden. “Het pad dat voor ons ligt, is heel onzeker.”

Ze zijn naar eigen zeggen bezig financiering te winnen van het Congres, onder meer om toezicht uit te breiden, vaccins te ontwikkelen en materiaal als mondmaskers te kopen. Naast een antivirale behandeling, wordt momenteel een vaccin ontwikkeld en getest, maar dat zou ten vroegste over een jaar à anderhalf jaar klaar zijn. “We kunnen dus nog niet rekenen op een vaccin.” Wat mensen wel moeten doen, is hun hoest afdekken, thuis blijven als ze ziek zijn en hun handen wassen.

Trump ziet weinig gevaar in nieuwe coronavirus: “Het is zoals de griep. En we zijn goed voorbereid”
Foto: Photo News

“Dat doe ik al vaak, zoals je misschien gehoord hebt”, grapte Trump daarover. “Was je handen, neem niet elk handvat vast, ik duik weg als ze niezen. Je wil dit behandelen zoals je de griep behandelt.” Een vergelijking met de aanpak van ebola vond hij niet gepast. “Dit is heel anders. Toen verweerde je. Als je ebola had, was het met je gedaan. Dit is zoals de griep”, herhaalde hij.

bekijk ook

Uitgelegd: zo werkt het coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS