China gaat voor ‘biologische oorlogsvoering’ tegen sprinkhanenplaag en stuurt... een leger eenden

Video: CGTN

Bijbelse taferelen van Oost-Afrika tot het zuiden van Azië: de regio’s worden geteisterd door een enorme sprinkhanenplaag. De gevleugelde veelvraten eten gewassen en weilanden kaal aan een alarmerend tempo. Pakistan krijgt hulp vanuit onverwachte hoek: buurland China voorziet een leger eendjes om de plaag te bestrijden.

Minstens 100.000 eenden staan paraat om te vertrekken naar Pakistan. Onderzoeker Lu Lizhi, bezieler van het aanvalsplan, zegt dat de dieren beschouwd worden als biologische wapens en dat ze vele malen effectiever zijn dan pesticiden. “Eén eend kan meer dan 200 sprinkhanen per dag op” aldus de wetenschapper.

Voor China is het cruciaal dat de insecten de oversteek naar de Volksrepubliek niet maken. Hoewel het land een natuurlijke barrière heeft in de vorm van het Himalaya-gebergte, willen ze door het eendenleger het risico op een sprinkhanenplaag verminderd zien.

LEES OOK. De tijd dringt: als de sprinkhanenplaag nu niet gestopt wordt, dreigt ongeziene hongersnood (+)

Dat een sprinkhanenplaag een serieus probleem is, is duidelijk in Oost-Afrika. Daar kost het bestrijden van de insecten nu al zo’n 128 miljoen dollar. Iedere dag krijgen,volgens de VN, meer landen te maken met een plaag.

bekijk ook

Sprinkhanenplaag veroorzaakt voedselschaarste en hongersnood: “Symptoom van klimaatverandering”

Eenden op de weg? Tesla kan nog net op tijd manoeuvre maken dankzij automatische piloot

Ongelofelijk: dierenartsen moeten maar liefst 32 rubberen eendjes uit maag van gulzige hond verwijderen

Corrigeer

RECENT NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees