Miljoen Syrische vluchtelingen samengepakt in tentenkamp: “Ook als ze ons proberen te doden, zullen we proberen Turkije binnen te geraken”

Video: Reuters

In de Syrische provincie Idlib zijn de laatste weken hevige gevechten aan de gang. Door de continue conflicten in Idlib zijn er volgens de VN intussen bijna een miljoen mensen op de vlucht. Burgers zitten er vast tussen de Turkse grens en het Syrische leger. Nabij de Turkse grens is er een enorm vluchtelingenkamp ontstaan. Een grote betonnen muur, afgezet met prikkeldraad, scheidt hen van Turkije. Vluchtelingen uit het kamp zien de toekomst niet rooskleurig in: “De Turken moeten zich voorbereiden dat er in één keer 5 à 6 miljoen mensen kunnen komen.” Het is een van de ergste humanitaire crisissen in de negen jaar van oorlog in Syrië.

De door Turkije gesteunde rebellengroepen verdedigden ‘hun’ stad tegen de regeringstroepen van president Assad. Een Turks bombardement maakte maandag negen dodelijke slachtoffers onder het Syrische leger. Na een offensief van enkele dagen heeft de regering intussen de regio terug in handen. Ze hebben zo’n zestig steden en dorpen veroverd meldt het Syrische Observatorium voor de Mensenrechten. Buurland Turkije steunt de Syrische rebellen en eist dat het leger zich terugtrekt uit de provincie.

Sinds 2011 woedt in Syrië een burgeroorlog. Het grootste deel van het land is weer in handen van Assad. De oorlog heeft al aan honderdduizenden mensen het leven gekost. Miljoenen mensen zijn het land ontvlucht.

bekijk ook

Syrische vader leert zijn dochtertje lachen iedere keer als er een bom valt

Syrische helikopter wordt neergehaald door Turkse rebellen

Corrigeer

MEER NIEUWS