UAE Tour wordt stopgezet door coronavirus, twee Italiaanse stafleden besmet

UAE Tour wordt stopgezet door coronavirus, twee Italiaanse stafleden besmet

Foto: Photo News

Na vijf etappes moet de UAE Tour noodgedwongen stopgezet worden. De rittenkoers heeft net als tal van andere sportwedstrijden te maken met de dreiging van het coronavirus. De organisatie maakte bekend dat twee Italiaanse stafleden van de deelnemende ploegen positief getest hebben op het virus. De renners werden per direct allemaal gecontroleerd in de nacht.

“De beslissing om de ronde stop te zetten werd genomen om de veiligheid van alle deelnemers te garanderen”, verklaarde het organiserend comité. De lokale autoriteiten nemen nu maatregelen om alle betrokkenen in de UAE Tour te controleren. Alle renners, organisatoren en medewerkers van de ploegen ondergaan een screening om te testen of ze geen symptomen van het virus vertonen. Een quarantaine van de renners op het Arabisch schiereiland is dus niet ondenkbaar.

De UAE Tour wordt in goede banen geleid door het Italiaanse RCS, dat ook de voorjaarskoersen Strade Bianche (7 maart) en Milaan-San Remo (21 maart) organiseert. Eerder uitte RCS-baas Mauro Vegni al zijn bezorgdheid over de Strade Bianche. De koers wordt verreden over grindwegen in Toscane en kan voorlopig nog doorgaan, omdat vooral de noordelijk gelegen regio’s Veneto en Lombardije getroffen werden door het virus. Ook voor de Tirreno-Adriatico, eveneens onder supervisie van RCS, is het nog bang afwachten.

Chris Froome: “Gezondheid boven alles”

Chris Froome, die zijn comeback maakte in de UAE Tour, heeft begrip voor de beslissing: “Het is zonde dat de UAE Tour stopgezet wordt, maar gezondheid moet altijd op de eerste plaats komen,” reageert de Brit in een Tweet. “We wachten de testen af en blijven in het hotel in afwachting van meer nieuws. Ik hoop dat de besmette personen snel herstellen en dat er geen nieuwe gevallen opduiken.”

Verder zijn onder meer Alejandro Valverde,Tadej Pogacar en Dylan Groenewegen aanwezig in de UAE Tour. Er reden ook zes Belgen mee: Pieter Serry en Stijn Steels (Deceuninck-Quick Step), werelduurrecordhouder Victor Campenaerts (NTT) en Jasper De Buyst, Tosh Van Der Sande en Rémy Mertz (Lotto-Soudal). Laurens De Plus (Team Jumbo-Visma) ging al in de tweede etappe niet meer van start omdat hij zich niet fit voelde, Stef Cras (Lotto-Soudal) verdween na een val in de vierde rit uit de wedstrijd. Normaal restten de renners nog 2 etappes tijdens de rittenwedstrijd, maar die worden dus geschrapt.

Ook de aanwezige ploegen hebben alle begrip voor de beslissing van de organisatie op Twitter. Lotto-Soudal beschouwt “veiligheid en gezondheid als absoluut prioritair”, terwijl Deceuninck - Quick Step laat weten dat de ploeg “geduldig wacht in het hotel en dat de moraal nog goed is.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.