Spoedzitting van NAVO

Rusland: “Gedode Turkse militairen bevonden zich tussen terroristen”

Rusland: “Gedode Turkse militairen bevonden zich tussen terroristen”

Foto: Photo News

De Turkse militairen die donderdag bij een luchtaanval in Idlib om het leven kwamen, bevonden zich tussen “terroristische gevechtseenheden”. Dat heeft het Russische ministerie van Defensie vrijdag verklaard. Moskou benadrukt ook dat de luchtaanval niet uitgevoerd werd door Russische toestellen.

In de Syrische provincie Idlib zijn donderdag zeker 33 Turkse militairen omgekomen bij een luchtaanval. In een reactie daarop heeft Turkije intussen artilleriebombardementen uitgevoerd op stellingen van het Syrische regeringsleger.

Rusland, dat militaire steun geeft aan het Syrische regime van Bashar al-Assad, beklemtoont vrijdagmorgen dat de aanval niet uitgevoerd werd door de Russische luchtmacht. “Turkse militairen, die zich te midden van terroristische gevechtseenheden bevonden, zijn onder vuur genomen door Syrische soldaten”, zo meldt het ministerie. Moskou en Damascus bestempelen alle milities die tegen Assad strijden als “terroristen”.

De Turkse regering had Rusland niet op de hoogte gesteld van de aanwezigheid van de militairen, stelt Moskou nog. Volgens een Turks-Russische overeenkomst worden de Turkse militairen verondersteld hun posities door te geven Moskou, om gewapende incidenten tussen beide landen te voorkomen.

Het leger van Bashar al-Assad rukt sinds enkele weken met Russische steun steeds verder op in Idlib, waar zich de laatste rebellenbastions bevinden. Dat offensief heeft ook geleid tot een enorme vluchtelingenstroom richting Turkije, dat al 3,5 miljoen Syrische vluchtelingen opvangt.

Bijzondere NAVO-zitting op vraag van Turkije

Als gevolg van de escalatie van het conflict vindt vrijdag een bijzondere zitting van de Noord-Atlantische Raad van de NAVO plaats. Dat blijkt uit een mededeling van het militaire bondgenootschap. De zitting komt er op vraag van Ankara.

Turkije beroept zich op artikel 4 van het NAVO-verdrag. Dat artikel stelt dat lidstaten om overleg kunnen vragen wanneer ze van mening zijn dat “de territoriale integriteit, politieke onafhankelijkheid of veiligheid van een der partijen wordt bedreigd”.

In de Noord-Atlantische Raad zetelen de ambassadeurs van de 29 NAVO-lidstaten. Het is het belangrijkste beslissingsorgaan van de alliantie. De zitting gaat vrijdag om 10.30 uur van start.

Corrigeer

MEER NIEUWS