Alle renners in UAE Tour in quarantaine door coronavirus: “Teams zijn vanochtend getest, in het slechtste geval moeten ze 14 dagen blijven”

© Photo News

De UAE Tour werd donderdagavond stopgezet nadat twee leden van een ploeg besmet zijn geraakt met het coronavirus. Alle renners, stafleden en journalisten moeten in hun hotel blijven en worden getest. “Wij zijn vrijdagochtend om 6u getest”, vertelt ploegleider Mario Aerts. “Hopelijk weten we vanavond al meer of we naar huis mogen.” Patrick Lefevere voegde daar aan toe dat “in het slechtste geval de renners 14 dagen in hun hotel zullen moeten blijven”. Ondertussen liet de wedstrijdorganisatie weten dat de wedstrijduitslag na de vijfde etappe ook de einduitslag is. Adam Yates is dus de eindwinnaar.

Maarten Delvaux

LEES OOK. UAE Tour wordt stopgezet door coronavirus, twee Italiaanse stafleden besmet

Tadej Pogacar won donderdag de etappe. ‘s Avonds mocht plots niemand nog het hotel uit aan het Yas Marina Circuit in Abu Dhabi. “Niemand mocht het hotel binnen of buiten”, doet Lotto Soudal-ploegleider Mario Aerts z’n verhaal. “Na het avondeten werden alle ploegleiders dan samengeroepen door de organisatie (alle teams slapen in hetzelfde hotel, journalisten en leden van de RCS-organisatie in een ander hotel: het Crown Plaza Hotel in Abu Dhabi dat eveneens werd afgesloten, red). Er werd gemeld dat twee stafleden van een ploeg positief hadden getest op het coronavirus en de koers daarom werd stopgezet. Iedereen zou die avond nog getest worden. Neen, overdag was dat gerucht nog niet de ronde gegaan. Het nieuws kwam ’s avonds heel onverwacht.”

© Photo News

Die testen lieten uiteindelijk, mede ook door de grote hoeveelheid ploegen en stafleden, een tijdje op zich wachten. “Ik ben tot vier uur ’s nachts wakker gebleven”, gaat Aerts verder. “Uiteindelijk zijn ze om 6 uur bij onze ploeg langsgeweest. Met een wattenstaafje nemen ze neusslijm en verder werd de temperatuur in onze oren genomen. Nu moeten we wachten op nieuws. De uitslag van de testen zou reeds vandaag/vrijdag al bekend zijn. Dan weten we of we zondag effectief naar huis mogen. Indien iemand besmet is, moet die wellicht langer blijven. Hopelijk loopt het zo’n vaart niet.”

Er heerst geen paniek. “Neen, iedereen is rustig. Het is een beetje vervelend dat de koers is stopgezet, maar al bij al valt het hier wel mee”, eindigt hij. “Het weer is hier heel goed, we mogen op het dakterras en zo’n 50 vierkante meter buiten het hotel. Er zijn slechtere plaatsen en hotels om in quarantaine te moeten blijven. Niemand maakt zich ook echt zorgen. Er is ons verteld door dokters dat het coronavirus niet erger is dan een griep waar je ook dood van kan gaan, vooral ouderen en mensen met een zwakkere gezondheid. Ik maak me dus niet al te veel zorgen.”

“In het slechtste geval 14 dagen in quarantaine”

Deceuninck - Quick Step-manager Patrick Lefevere hoorde van zijn team “dat iedereen op zijn hotelkamer moet blijven.” Dat vertelde hij op Radio 2 West-Vlaanderen.

“De twee besmette mensen zijn stafleden van Team UAE Emirates. In landen als de Verenigde Arabische Emiraten zitten alle ploegen in één hotel. Er is heel wat contact geweest tussen UAE en mijn team. De manager van UAE komt uit mijn scoutingsploeg. Mijn team is vanochtend getest geweest. Het duurt een paar uur voor de uitslag bekend is. Er mag niet gecommuniceerd worden met de pers en er mogen geen foto’s genomen worden. In het slechtste geval zal iedereen veertien dagen in quarantaine moeten blijven.”

Adam Yates eindwinnaar

De wedstrijdorganisatie liet vrijdag ook weten dat de stand zoals die donderdagavond na afloop van de vijfde etappe was, ook de einduitslag is. Dat betekent dat de Brit Adam Yates de etappekoers in de Emiraten bij op zijn palmares mag schrijven. Tadej Pogacar en Alexey Lutsenko mogen mee op het podium.

In de UAE Tour rijden héél wat wereldtoppers zoals Alejandro Valverde, Caleb Ewan, Dylan Groenewegen, Sam Bennett, Adam Yates, Tadey Pogacar, Fernando Gaviria,... Er zitten ook zes Belgen: Victor Campenaerts, Stijn Steels, Pieter Serry, Tosh Van de Sande, Jasper De Buyst en Rémy Mertz. Steff Cras (Lotto Soudal) en Laurens De Plus (Jumbo-Visma) stonden ook aan de start, maar waren al naar huis door ziekte.

Steff Cras en Laurens De Plus zijn al terug thuis

Cras viel in de vierde etappe en nam donderdagavond het vliegtuig richting België. “Wij hebben formeel de boodschap gekregen dat Steff moet getest worden op het coronavirus”, zegt woordvoerder Philippe Maertens van Lotto Soudal aan Belga. “Dat heeft men aan onze teammanager John Lelangue laten weten en dat zullen wij uiteraard ook doen. Die test is ook niet zo moeilijk en het spreekt voor zich dat hij net zoals de renners die aanwezig zijn in Abu Dhabi een test ondergaat en we dat resultaat zullen afwachten.”

Bij Jumbo-Visma keerde Laurens De Plus maandagavond terug wegens ziekte. “Zijn symptomen hebben niets te maken met het coronavirus”, aldus woordvoerder Ard Bierens aan Belga. “Hij kampte met maagproblemen en onderging al diverse onderzoeken. De organisatie heeft ons niet verzocht om Laurens te testen. Wij houden ons aan de protocollen die hiervoor van kracht zijn.”

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.

Aangeboden door onze partners

Meer sportnieuws

Video

Keuze van de redactie