Speakers Corner over het euthanasiedebat

Speakers Corner over het euthanasiedebat

De met een Ensor bekroonde film van Nic Balthazar Tot Altijd was gebaseerd op het waar gebeurde verhaal van Mario Verstraete. Foto: if

Gent - Eerste zondag van de maand, dus tijd voor Speakers Corner, het maandelijkse zondagvoormiddagdebat in het stadscafé Belfort onder de stadshal. Speakers Corner laat vijf Gentse sprekers aan het woord over het maatschappelijke thema euthanasie.

"Gent kreeg ruim twintig jaar geleden al te maken met één van de eerste gevallen van euthanasie waarover een publiek debat gevoerd werd: Gentenaar Mario Verstraete kreeg in 1993  de boodschap dat hij multiple sclerose had. Verstraete zette zich vanaf dan in als activist voor waardig sterven. Hierdoor werd hij gehoord door de senaatscommissie die de Belgische euthanasiewet voorbereidde. Die werd goedgekeurd op 28 mei 2002 en trad in werking op 23 september 2002. Een week later paste Verstraete deze wet toe. Hiermee was hij de eerste persoon die gebruik maakte van de Belgische euthanasiewetgeving.  Nic Balthazar baseerde zich voor zijn film Tot Altijd op het waargebeurde verhaal van Mario Verstraete en kreeg er in 2012 op het filmfestival van Oostende een Ensor voor.

"Gent heeft in de ontvoogding van de patiënt vaak een bepalende rol gespeeld", aldus Guy Reynebeau, organisator van Speakers Corner. "Met Gentse dokters zoals Marc Cosyns, voortrekker van euthanasie in de jaren 90, maar ook met Rein Bellens en Jan De Maeseneer die elk binnen hun interessevelden ijverden voor de rechten van de patiënt."

Zoals bekend maakte Gentenaar Alain Platel met Requiem pour L. ook een pakkende en succesvolle voorstelling  die gebaseerd was op een geval van euthanasie. Platel schreef er nog niet zo lang geleden een boek met de gelijknamige titel over.

Speakers Corner kreeg volgende sprekers aan de tafel: Walter Van Steenbrugge, advocaat van de uitvoerende arts in het proces rond de euthanasie van Tine Nys. Koen Verhofstadt, huisarts in Gent en coördinerend arts in WoonZorgCentrum Domino, Leif-arts met een opleiding in de problematiek van euthanasie en als onafhankelijke arts verbonden aan vzw Vonkel.
Verder ook Elise Bundervoet. Ze is actrice èn palliatief verpleegkundige en oprichtster van de vzw BOEY die rond levenseinde kunst en cultuur samenbrengt met wetenschap en de praktijk.
Virde gastspreker is Freddy Mortier, professo-ethicus Ugent. Hij Verzorgde talrijke publicaties over euthanasie met zijn onderzoeksgroep. Mortier  is ook co-auteur van een boek uitgegeven bij Oxford University Press over terminale sedatie. 
Ook Rudy Coddens, schepen van Welzijn en Voorzitter OCMW Gent neemt aan het debat deel. Coddens heeft zelf een opleiding in de verpleegkunde en schreef recent een open brief in Knack onder de titel: “Als je serieuze psychische klachten krijgt, kan je maar beter geen 65 zijn of ouder'.

Zondag 1 maart (11u-12u30) in Belfort Stadscafé & restaurant (onderaan de Stadshal), Emile Braunplein.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio