Twee Italiaanse verzorgers UAE testen positief maar zijn niet in Abu Dhabi, Italiaanse wedstrijden nadrukkelijk in het gedrang

Twee Italiaanse verzorgers UAE testen positief maar zijn niet in Abu Dhabi, Italiaanse wedstrijden nadrukkelijk in het gedrang

Het rennershotel in Abu Dhabi. Foto: AFP

De spanning loopt op in de Verenigde Arabische Emiraten. De UAE Tour, momenteel in Abu Dhabi, is stopgezet nadat bekend geraakte dat twee personen positief hadden getest op het coronavirus. Het gaat om twee verzorgers van Team UAE die zich al niet meer in de koers bevinden. Als renners en organisatoren in quarantaine moeten blijven, dan lijkt het er almaar meer op dat de komende Italiaanse wedstrijden - Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo - eveneens geschrapt moeten worden.

LEES OOK. Alle renners in UAE Tour in quarantaine door coronavirus: “Teams zijn vanochtend getest, in het slechtste geval moeten ze 14 dagen blijven”

LEES OOK. Reden voor paniek is er niet, beklemtoont iedere viroloog, maar wat is het ergste rampscenario rond het coronavirus?

Onafhankelijk wielerjournalist Raymond Kerckhoffs is in Abu Dhabi om verslag uit te brengen van de wedstrijd. Hij kreeg gisteravond omstreeks 22u lokale tijd een bericht van de organisatie dat hij het hotel niet meer mocht verlaten en zich beschikbaar moest houden. “De renners wisten op dat ogenblik nog nergens van”, vertelt Kerckhoffs aan de telefoon en ook in zijn persoonlijke blog. “Maar zelf voel je natuurlijk meteen waar het over gaat. Organisator RCS heeft zijn zetel in Milaan, er zijn heel wat teams met Italiaans personeel. En we hoorden al iets waaien over een medisch onderzoek.”

De twee positief geteste personen zijn personeelsleden van Team UAE, bevestigt Kerckhoffs. “Zij zijn in Dubai al onderzocht omdat ze zich ziek voelden en werden meteen uit de wedstrijd gehaald. Zij zijn dus momenteel niet in Abu Dhabi. Wij vermoeden dus dat zich hier niemand bevindt die effectief het coronavirus draagt. Toch wordt iedereen onderzocht. De renners zijn al aan de beurt geweest, momenteel worden wij getest. Met een wattenstaaf wordt wat slijm uit je neus gehaald en je temperatuur wordt gemeten. Of er paniek is? De grootste schrik voor de renners is dat ze hier twee weken in quarantaine moeten blijven. De renners die ik sprak, voelen zich allemaal topfit en gaan er vanuit dat ze niet ziek zijn. Maar ook zij denken na: RCS is een bedrijf met zetel in Milaan en organiseert Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en straks ook Milaan-Sanremo. De vrees bestaat dat het een heel kaal voorjaar gaat worden. Stel dat het personeel van RCS hier vast komt te zitten, dan is organiseren onmogelijk.”

Het zou tot anderhalve dag duren vooraleer de resultaten van de test bekend zijn. “Maar de renners hebben toch te horen gekregen dat ze met de geplande vluchten - in de loop van zondag - naar huis kunnen”, zegt Kerckhoffs. “Toch is het bang afwachten welke de resultaten zullen zijn. Paniek heerst hier niet maar er hangt wel een vreemde sfeer.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.