Nederlandse renners getuigen vanuit hotel in Abu Dhabi: “Het is onwezenlijk wat ons is overkomen”

Nederlandse renners getuigen vanuit hotel in Abu Dhabi: “Het is onwezenlijk wat ons is overkomen”

Jos van Emden eerder deze week in de UAE Tour. Foto: BELGA

Het was alarmfase één in het W Abu Dhabi-Yas Island Hotel waar Jumbo-Visma verblijft tijdens de Ronde van de Verenigde Arabische Emiraten (UAE-Tour). Jos van Emden, renner van de Nederlandse topploeg, snapt alle commotie over het coronavirus niet zo goed. En al helemaal niet de manier waarop er wordt om gegaan met ’een griepvirusje dat komt en weer verdwijnt’.

“Het is best onwerkelijk wat ons het laatste etmaal is overkomen. Afgelopen nacht om kwart voor één werden we gewekt door twee ploegleiders en de teamarts, die vertelden dat de koers geannuleerd was wegens de kans op coronabesmetting. We zouden later allemaal worden getest. Ik moest eerlijk gezegd wel lachen om de mededeling, al begreep ik dat die serieus bedoeld was”, laat Van Emden vanuit het Midden-Oosten weten.

“We hebben het er de afgelopen week best veel over gehad in het peloton”, vervolgt hij. “Meer op een lacherige manier, waarbij we zeiden: ’Als het maar niet zo is dat we hier straks nog twee weken komen vast te zitten, want dat zou dramatisch zijn’. Nog sterker: in dat geval is voor dit gedeelte van het peloton het voorjaar naar de knoppen”, doelt hij op de klassiekers die voor de deur staan.

Op het moment dat de vijfde etappe, gewonnen door Tadej Pogacar, was volbracht, leek er donderdag nog niets aan de hand. Jumbo-Visma-ploegleider Grischa Niermann omschrijft hoe de situatie daar snel veranderde. “We kwamen aan en hebben daarna de gewone dingen gedaan. Wat nagepraat over de etappe, de renners zijn gemasseerd en we hebben gegeten. Toen is iedereen naar zijn kamer gegaan. Tot er om kwart voor twaalf opeens een bericht kwam van de organisatie dat er spoedoverleg was.”

Hotel op slot

Er werd op dat moment verteld dat er resoluut een streep werd gezet door de laatste twee ritten van de koers in het Midden-Oosten. “We kregen te horen dat er twee mensen uit de karavaan waren besmet met het coronavirus”, vervolgt Niermann. „Op dat moment werd het hotel op slot gegooid. We hebben vervolgens vannacht onze renners wakker gemaakt en op de hoogte gebracht van de situatie. Rond een uur of vijf ’s nachts is iedereen van de ploeg getest op het virus. We zitten vast in het hotel. Nu is het wachten op de uitslag en wat er verder gaat gebeuren.”

“Voor de test moest iedereen zich in de gang van anderhalve meter breed opstellen”, vervolgt Van Emden. “Het hele peloton stond daar dus aan te schuiven om die test te ondergaan. Dat was een rare gewaarwording, want niemand weet van elkaar of hij iets onder de leden heeft. Stel dat er eentje staat te hoesten en dat virus draagt? Worden we dan allemaal doodziek? Koen (Bouwman, zijn kamergenoot, red.) en ik zijn er nog steeds prima aan toe. We horen verder niet veel, ’t enige dat we mee hebben gekregen is dat er bij twee mensen wat is geconstateerd en die zouden zijn afgevoerd. Hoe we de tijd doden? Met een beetje kaarten.”

Terugvlucht zondagochtend gepland

Niermann geeft verder aan dat de verwachting is dat ze dit weekend nog terugkeren in Nederland. “Onze vlucht gaat zondagochtend en voorlopig is dat nog steeds de planning. Verder houden we ons al jaren aan een hygiëne-protocol om zo gezond mogelijk te blijven. We gebruiken bijvoorbeeld altijd ontsmettings-alcohol. Verder kunnen we wel vrij bewegen in het hotel en hebben we vanochtend gewoon ontbeten. Of er paniek is? Nee, dat niet. Het is hopen dat iedereen gezond blijft en dat we snel naar huis kunnen.”

Corrigeer

MEER NIEUWS

Aangeraden