Belgen die vervroegd terugkeerden uit ‘coronahotel’ op Tenerife zijn terug thuis

Belgen die vervroegd terugkeerden uit ‘coronahotel’ op Tenerife zijn terug thuis

De eerste toeristen hebben vrijdagochtend het hotel mogen verlaten Foto: AP

De eerste Belgen die in quarantaine zaten in het ‘coronahotel’ op Tenerife en die vervroegd konden vertrekken, zijn vrijdag geland op Zaventem. Ze moeten hier geen nieuwe onderzoeken ondergaan en konden gewoon naar huis.

De Belgen die terugkeren uit Tenerife hoeven in ons land geen bijzondere maatregelen in acht te nemen”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid.

Omstreeks 15.15 uur arriveerde op Brussels Airport een vlucht van TUI Fly waarop al enkele passagiers zaten die in het hotel H10 Costa Adeje Palace op Tenerife verbleven. Ze werden via een zij-ingang weggeleid, ver weg van de journalisten die hen stonden op te wachten in de aankomsthal van Brussels Airport/

“We hebben van de Spaanse autoriteiten vernomen dat zij geen contact hebben gehad met mogelijk besmette patiënten”, zegt Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Ze moeten dus bij aankomst niet in quarantaine. Het volstaat dat ze waakzaam zijn voor de heel kleine kans dat ze toch ziek zouden worden. Het is uitkijken voor koorts, hoesten en ademhalingsproblemen.”

BEKIJK OOK. Patiënt ontsnapt uit quarantaine door coronavirus en geeft interview… tot de dokters hem te pakken krijgen

Donderdag kregen de Belgen die op Tenerife in quarantaine zaten al te horen dat wie er tot 10 maart in quarantaine moet blijven, geen extra kosten zal moeten betalen.

De vijftien Belgen mogen vervroegd terugkeren omdat ze pas aankwamen in het hotel toen de Italianen die besmet raakten met het coronavirus al naar een ziekenhuis waren overgebracht. Het gaat zowel om toeristen die via TUI hebben geboekt als om mensen die vliegtuigticket en hotel zelf hebben geboekt.

Het is nu aan TUI en de reisverzekering om uit te maken wie de kosten zal betalen en wie de gezinnen die een weekje Tenerife all-in hadden geboekt, zal vergoeden.

Corrigeer

NIEUWS