Wout van Aert niet zonder ambitie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Ik start nooit om de hoop te vullen”

Wout van Aert niet zonder ambitie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Ik start nooit om de hoop te vullen”

Foto: BELGA

Zaterdag rijdt Wout van Aert zijn eerste wedstrijdkilometers op de weg sinds zijn val in de Tour van vorig jaar. De renner van Team Jumbo-Visma zat tot donderdag op hoogtestage in Tenerife en besliste halsoverkop om toch aan de start te komen van de Omloop Het Nieuwsblad. Hoe kijkt de Lillenaar zelf naar zijn wederoptreden in het peloton?

Wout van Aert twijfelt alvast niet aan zijn huidige conditie: “Ik denk dat die vrij goed is. Op hoogtestage in Tenerife trainde ik dagelijks met Mike Teunissen en Amund Grondahl Jansen en voelde ik dat we alle drie een goed niveau haalden. Qua trainingswaardes vergeleken met de voorbije jaren op dit moment ziet het er wel goed uit, maar in de klassiekers komt er zoveel bij kijken. Ik zal daar pas zaterdagavond een antwoord op kunnen geven. Ik sta sowieso wel veel verder dan we gehoopt hadden. In Tenerife ben ik nog flink wat beter geworden. Ik heb er geen specifieke test gedaan zoals in de winter, dus er is niet echt iets afgemeten. Mijn wattages op training zijn goed en de trainingen gingen vlot.”

“We hebben alles kunnen doen zoals gepland. Bij een hoogtestage laat het echte effect een tijdje op zich wachten, maar soms ben je de eerste dagen nadoen ook al zeer goed. Ik ga nooit starten in een koers om de hoop te vullen en dat ben ik ook in de Omloop Het Nieuwsblad niet van plan. Wat het plan is? Het klinkt misschien lullig, maar ik heb geen specifiek doel zaterdag.”

Conditioneel mag Van Aert dan wel in orde zijn, het zal toch even wennen zijn om terug met het gewriemel van het peloton om te gaan. “Of ik bang ben om terug in het peloton te rijden? Ik kan daar niet op antwoorden. Als het niet zou lopen zoals ik wil, ga ik het niet als een excuus gebruiken”, zegt Van Aert. Ook zijn gewicht wil hij niet als excuus inroepen. Voor Van Aert op stage vertrok, wou hij er nog twee kilo verliezen: “Ik ben ook terug op wedstrijdgewicht en die twee kilo zijn er af. Ook mijn gewicht zal dus geen excuus zijn. ”

Geen verkenning

Voor een verkenning van het parcours had Wout van Aert geen tijd: “Ik had geen spullen bij om de koers te rijden en ik moest gisteren een nachtje naar huis om mijn valies te maken en wat koersspullen in te laden. Dat maakte het te krap op tegen vrijdagvoormiddag al terug in Gent te zijn voor de verkenning. Ik zal het moeten doen met de tips van de ploegmaats. Sowieso is de Omloop een koers waarbij de finale er heel snel aankomt. Na 40 km trekken we al naar de eerste kasseien en vanaf dan zal het door de weersomstandigheden voortdurend opletten geblazen zijn.”

Wout van Aert niet zonder ambitie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Ik start nooit om de hoop te vullen”
Wout van Aert rekent op zijn ploegmaat Mike Teunissen Foto: BELGA

Met Mike Teunissen en Amund Grondahl Jansen heeft hij twee waardevolle ploegmaats om hem bij te staan: “Het is de bedoeling dat we heel het jaar met drie sterk presteren. Er is geen hiërarchie tussen ons drie, zeker niet omdat Mike en Amund wel naar Omloop hebben gefocust.”

Het mogelijke schrappen van de Italiaanse koersen door het coronavirus, bracht de planning van Wout van Aert danig in de war. Hij houdt rekening met een nieuw programma als de Strade Bianche,Tirreno-Adriatico en Milaan-Sanremo niet kunnen doorgaan: “Als ik het nieuws van de UAE Tour lees, wordt het steeds realistischer. Iedereen die de Italiaanse koersen op zijn programma heeft, zal dan een ander plan moeten maken. Wij ook, maar het is onmogelijk om er nu al op te anticiperen. Met de ploeg staan we ook niet in elke koers aan de start in die periode, dus de mogelijkheden zijn beperkt.”

Last minute aan de start

Hij staat wel volledig achter zijn keuze om in Gent zaterdag het startblad te ondertekenen. “De ploeg vroeg mij wat ik van het idee vond om toch in de Omloop te starten. Ik snapte niet wat er achter zat, want ik had zelf niet ingeschat dat de gevolgen van het coronavirus van die ernstige aard waren. Toen de ploeg het mij dinsdagochtend vroeg, leek het mij wat voorbarig om al zo hard rekening te houden, maar intussen is dat achterhaald. We wilden geen risico lopen dat ik pas in de E3 Harelbeke terug zou kunnen beginnen koersen.”

Wout van Aert niet zonder ambitie in de Omloop Het Nieuwsblad: “Ik start nooit om de hoop te vullen”
De voorspelde regen ziet Wout van Aert niet als een nadeel Foto: Photo News

“Het was last minute, maar het had anders ook lastig geweest om vanuit de zetel de Omloop Het Nieuwsblad op tv te bekijken. Vanaf we die knoop doorhakten om hier toch te starten keek ik er wel naar uit. Ik heb ook altijd goed gereden in de regen. Het maakt de koersen zwaarder. Voor mij is het dus geen zeker nadeel.”

Van Aert kan zich tenslotte vinden in de uitspraak van zijn ploegleider Merijn Zeeman, die winst voor zijn renner als ‘totaal onlogisch’ bestempelde: “Ik ga er mee akkoord. We hebben die hoogtestage gebruikt om te pieken vanaf Harelbeke. In die zin zou het dus onlogisch zijn dat we plots renners zouden kloppen die wel al koersen hebben gereden en meer wedstrijdhardheid hebben. Langs de andere kant moeten we ook niet zonder ambities aan de start komen. Tegenwoordig kan je via training ook al een zeer goed niveau halen. Ik volg de uitleg van Merijn, maar ik geef hem graag ook ongelijk. Ik heb nog niet nagedacht over wanneer ik zaterdagavond tevreden zal zijn. Ik denk dat ik nooit een koers hoef te starten om zomaar de hoop te vullen. Ik denk in de finale mijn ding te kunnen doen, maar ik koester geen specifieke ambities. We stappen vrij in de koers en zien wel wat het wordt”, besluit het Belgisch uithangbord bij Team Jumbo-Visma.

Corrigeer

MEER NIEUWS