Ondanks lichte straf stapt jongste schuldige van dood Priscilla (14) naar Cassatie: “Hij is ook een slachtoffer”

Ondanks lichte straf stapt jongste schuldige van dood Priscilla (14) naar Cassatie: “Hij is ook een slachtoffer”

Foto: Belga

Buizingen / Beersel -

De jongste van de twee minderjarigen, die schuldig bevonden werden aan de dood van Priscilla Sergeant (14) in 2012 als gevolg van onmenselijke behandelingen, stapt naar het Hof van Cassatie. Onlangs werd zijn veroordeling tot een berisping bevestigd door het hof van beroep. “Voor ons blijft hij een slachtoffer”, zegt zijn advocaat, meester Siegfried De Mulder. Maar er is meer.

De brutale dood van Priscilla Sergeant, het 14-jarige meisje dat na een nacht van mishandelingen in het Vlaams-Brabantse Buizingen door Johan D.V. (46) en twee minderjarigen levenloos in een veld werd gedumpt, veroorzaakte in 2012 heel wat verontwaardiging. Johan D.V. verkoos zich van het leven te beroven alvorens hij voor de rechter zou verschijnen. A., 16 op het ogenblik van de feiten, kreeg geen straf “omdat niets van wat mogelijk is in evenredigheid staat met de ernst van de feiten”, oordeelde de jeugdrechter.

LEES OOK. “Een verloren ziel”: Anthony kreeg tweede kans nadat hij Priscilla dood folterde, nu stapelt hij de rechtszaken op (+)

De jongste medeschuldige, toen amper 12, kreeg een berisping. Zijn advocaat Siegfried De Mulder tekende beroep aan. “Mijn jeugdige cliënt werd door de oudere aanwezigen meegesleurd en zou alleen nooit de feiten gepleegd hebben, die volgens de rechtbank geleid hebben tot de dood van Priscilla.” Priscilla kreeg tabasco in de mond gepropt, werd besmeurd met ketchup en uitwerpselen, moest urine drinken en de jongste mededader ejaculeerde op haar lichaam. ’s Ochtends lag ze dood in de zetel.

Als slachtoffer beschouwen

Het hof van beroep bevestigde de berisping tegen de jongste van de schuldigen. Maar meester De Mulder houdt voet bij stuk: “Ik blijf erbij dat mijn cliënt ook als een slachtoffer moet beschouwd worden. Vandaag, vrijdag, is de laatste dag om een cassatieverzoek in te dienen. En dat gaan wij inderdaad ook doen. Het zal ons de tijd geven om eens rustig heel het dossier en meer in het bijzonder het arrest van het hof van beroep grondig te bestuderen. In dat arrest worden sommige van onze argumenten bevestigd, anderen worden verworpen.”

Maar er hangt ook een financieel plaatje aan de bevestiging van het eerste vonnis. De moeder van de jongeman en hijzelf, nu hij meerderjarig geworden is, zullen heel wat jaren geld moeten ophoesten om de nabestaanden van Priscilla Sergeant schadeloos te stellen. “Dat is niet in overeenstemming te brengen met het statuut van slachtoffer, dat mijn cliënt volgens ons nog altijd verdient”, aldus meester De Mulder.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

Verkiezingen in jouw gemeente:

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees