Opnieuw een plottwist in Virton - Beerschot: de wedstrijd gaat toch niet door

Opnieuw een plottwist in Virton - Beerschot: de wedstrijd gaat toch niet door

Foto: BELGA

De inhaalwedstrijd tussen Virton en Beerschot die voorzien was op maandag gaat niet door tot alle beroepsprocedures uitgeput zijn. De Luxemburgers steunen hiervoor op een beslissing van de rechtbank van eerste aanleg in de provincie. Hierdoor krijgen Virton en Westerlo gelijk.

Op straffe van dwangsommen is de replay tussen Virton en Beerschot, door de kalendermanager van de Pro League voorzien op 2 maart, geannuleerd. Dat heeft de rechtbank van eerste aanleg in Aarlen vrijdag beslist in kort geding, aangespannen door Virton en Westerlo. Ook de nietigverklaring van de partij in kwestie is voorlopig geannuleerd, tot alle beroepsprocedures (evocatie en het BAS uitgeput zijn.

Vorige week werd Virton-Beerschot (1-0) van de 23e speeldag in 1B nietig verklaard. De beslissing van scheidsrechter Denil om de winnende treffer goed te keuren, was een inbreuk op de spelregels, oordeelde de Geschillencommissie Hoger Beroep van de voetbalbond (KBVB). Kalendermanager Nils Van Brantegem besliste de replay op maandag 2 maart, na de laatste speeldag in de tweede periode, te laten plaatsvinden.

Virton en Westerlo kondigden daarop een procedure aan bij het BAS. Beide clubs hoopten voor vrijdagmiddag uitsluitsel te hebben, maar dat orgaan verklaarde zich onbevoegd. Niet alle procedures binnen de gelederen van de voetbalbond waren immers uitgeput. Een vrijwillige arbitrage kon wel, maar daarvoor gaven de KBVB, de Pro League en Beerschot geen akkoord.

Daarop spanden Westerlo en Virton tegen de KBVB een kortgedingprocedure aan in Aarlen, en ze haalden hun gram. Een beschikking van de voorzitter van de rechtbank van eerste aanleg schort zowel de beslissing van de Geschillencommissie Hoger Beroep als de kalendermanager op. Tot er een finale uitspraak is van de Evocatiecommissie van de KBVB en eventueel ook nog het BAS, wordt de nietigverklaring opgeschort en mag de replay Virton-Beerschot niet afgewerkt worden.

Opnieuw een plottwist in Virton - Beerschot: de wedstrijd gaat toch niet door
Foto: BELGA

Reactie Virton: “Sportieve integriteit van 1B wordt op die manier niet aangetast”

Volgens de Luxemburgse rechtbank was de beslissing om de replay op 2 maart te plannen “prematuur”, omdat nog niet alle rechtsmiddelen uitgeput waren. Virton en Westerlo moeten “zoals voorzien in het bondsreglement” de kans krijgen om verhaal te halen. De voorzitter van de rechtbank in Aarlen nam in de beschikking dwangsommen tot 140.000 euro op.

In een persbericht laat Virton weten “verheugd te zijn” met de beslissing. “Daardoor hangt het slot van de competitie niet af van een replay, die de sportieve integriteit van 1B zwaar zou aantasten.”

“Virton en Westerlo zagen geen andere optie dan samen de burgerlijke rechtbank te vatten”, klinkt het bij de Kemphanen. “Westerlo betreurt opnieuw de juridische escalatie waartoe zij door andere partijen wordt gedwongen. De club zal, in het belang van de sereniteit, niet verder communiceren over deze zaak en focust zich nu volledig op het cruciale duel van vrijdagavond.”

Westerlo en Beerschot delen de leidersplaats voor aanvang van de slotmatch in de tweede periode in 1B. De Kemphanen, die één partij meer wonnen, zakken af naar Union. Beerschot speelt op verplaatsing bij rode lantaarn Lokeren, maar heeft dus mogelijk nog een replay in Virton te goed.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.