Openingsweekend vindt gewoon plaats maar voor de Italiaanse koersen ziet het er niet goed uit

Behoudens calamiteiten de afgelopen nacht wordt er dit weekend gewoon gekoerst in Vlaanderen. De organisatoren hebben wel degelijk contact met Volksgezondheid maar daar is het advies simpel: “Goed handjes wassen en vooral normaal doen.” Maar hoe gaat het na dit weekend verder?

Worden de Omloop Het Nieuwsblad en Kuurne-Brussel-Kuurne gereden? Volmondig ja! “Er is geen enkele reden om af te gelasten”, zegt Wim Van Herreweghe, koersdirecteur van de Omloop Het Nieuwsblad. “Uiteraard staan we in contact met de dienst Volksgezondheid, ook bij viroloog Marc Van Ranst hebben we advies ingewonnen. Zij zien momenteel nog geen enkel probleem. Goed onze handen wassen en normaal doen, daar komt het op neer. Ze benadrukken dat het normale leven moet doorgaan.”

Zijn alle renners terplaatse? Jawel! Buiten de reeds aangekondigde afvallers is iedereen aanwezig. Renners die in de Emiraten aanwezig waren, konden sowieso dit weekend niet aan de slag in België wegens overlappende datums.

En wat met het publiek? Er gelden geen speciale maatregelen maar vermoedelijk zullen de renners iets voorzichtiger worden in het schudden van handen of het toestaan van selfies. Wees dus niet boos als een renner beleefd maar kordaat uw toenaderingspoging afwijst.

Is er dan geen enkel risico? Toch wel! Heel wat teams zijn op Italiaanse leest geschoeid en werken met Italiaans personeel. Maar gisteravond op de ploegleidersvergadering voor de Omloop was er alvast geen vuiltje aan de lucht. Niet dat het geen gespreksonderwerp is maar de ploegleiders gaan er nog altijd luchtig mee om. Mopjes over wel dan niet handen schudden gingen over en weer.

En wat met de Italiaanse wedstrijden, te beginnen met de Strade Bianche van volgende zaterdag? Die situatie is heel wat penibeler. Niet alleen is het coronavirus in Italië zeer nadrukkelijk aanwezig, bovendien bevindt organisator RCS zich op volle getalsterkte in… Abu Dhabi. Mocht straks blijken dat zij verplicht worden om 14 dagen in de Emiraten te blijven, is er nauwelijks nog iemand in Italië om te organiseren. Maar zelfs als zij toch naar Italië kunnen terugkeren, is het nog maar de vraag of de Italiaanse overheid de toestemming zal geven om de wedstrijd door te laten gaan. Toscane, de regio waar de Strade Bianche wordt georganiseerd, ligt voorlopig nog buiten het epicentrum maar het virus verspreidt zich snel.

Wat met de renners die in Abu Dhabi vastzitten? Zij zijn intussen allemaal getest op het coronavirus en de resultaten zouden intussen bekend moeten zijn. Als er niet positief wordt getest, zullen ze naar alle waarschijnlijkheid op zondag, zoals gepland, naar Europa kunnen terugkeren.

Kan iedereen dan zijn programma afwerken? Da’s dan weer een andere vraag. Als bijvoorbeeld Tirreno-Adriatico geannuleerd wordt, zal er binnen veel ploegen geschoven worden met de pionnen. Philippe Gilbert bijvoorbeeld rijdt Tirreno-Adriatico maar zal naar Parijs-Nice verhuizen, mocht blijken dat de Italiaanse rittenwedstrijd wordt geannuleerd. En hij zal heus niet de enige zijn.

En als we verder kijken? Veel zal afhangen of de verspreiding van het virus kan worden ingedijkt. Het is volgens experts trouwens niet een vraag of het virus België zal bereiken, wel wanneer het ons land zal bereiken. En dan? Tja, dat bepaalt de overheid. Of zoals Frank Hoste grappend zei: “Misschien worden dit weekend de enige twee voorjaarsklassiekers van het jaar gereden.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.