Corrigeer
camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Wout van Aert en Mike Teunissen. BELGA

Wout van Aert is niet van plan om anoniem mee te fietsen tijdens zijn comeback op de weg

“Maar één ster? Dat vind ik toch wat weinig”

Dankzij of beter door het coronavirus maakt Wout van Aert (25) al in de Omloop Het Nieuwsblad zijn comeback op de weg – exact 225 dagen na zijn zware val in de Tour. De kopman van Jumbo-Visma zette pas donderdagavond voet aan grond in België na een hoogtestage op Tenerife en ging het parcours niet verkennen, maar is desalniettemin ambitieus. “In principe ben ik geen kandidaat-winnaar, maar ik denk in de finale wel mijn ding te kunnen doen. Ik start zeker niet om de hoop te vullen.”

Primeur: Eind 2022 verschijnt er een boek over het tienjarige bestaan van wielerploeg Jumbo-Visma. Minstens één hoofdstuk zal draaien rond Wout van Aert en zijn comeback.

Dat wederoptreden was normaal gepland in de Strade Bianche, maar door het oprukkende coronavirus treedt Van Aert al een week vroeger in actie. “Toen de ploeg dinsdagochtend voorstelde om te anticiperen op het uitbreken van het coronavirus, vond ik dat eerst wat voorbarig. Inmiddels is duidelijk geworden dat de ongerustheid gegrond was. Ik vind het ook totaal niet erg. Ik zat al een tijdje te popelen om mijn seizoen te kunnen beginnen. Ik zou het veel lastiger hebben gevonden om de Omloop Het Nieuwsblad vanuit mijn zetel te moeten volgen.”

Van Aert landde pas donderdagavond in België na een hoogtestage op Tenerife. Omdat hij thuis nog wedstrijdspullen moest oppikken en van valies moest wisselen, nam hij vrijdagochtend niet deel aan de ploegverkenning op de kasseien. Hij hield het op een uurtje los fietsen. Die verkenning had hij nochtans wel kunnen gebruiken, want Van Aert reed al 225 dagen niet meer in een peloton. Het wordt niet evident om zich meteen te mengen in het gewriemel voor de posities aan de voet van elke helling. “Tijdens mijn eerste trainingsritten voelde het nog onwennig aan om in het wiel van een ploegmaat te zitten, maar dat is intussen helemaal weg. Mijn val was niet in een peloton, dus heb ik ook geen angst opgelopen om in een peloton te koersen. De voorbije jaren was positie kiezen een van mijn sterke punten. Ik verwacht daar ook nu geen problemen mee. Ik zal het zaterdagavond ook niet als excuus gebruiken.”

“Ik zou het veel lastiger hebben gevonden om de Omloop Het Nieuwsblad vanuit mijn zetel te moeten volgen”

Op Tenerife wou Van Aert aan scherpte winnen door nog twee kilo te vermageren. “Dat is gelukt. Ik sta weer op mijn competitiegewicht. Ook dat is straks geen excuus.” De vraag is waarom hij excuses zou moeten gebruiken. Niemand verwacht iets van zijn eerste wegkoers. Hijzelf ook niet. “Het klinkt wat lullig, maar ik heb geen specifiek doel. Ik hoop in de finale mijn ding te kunnen doen.”

Merijn Zeeman, sportief manager van Jumbo-Visma, vertelde woensdag dat winst in de Omloop Het Nieuwsblad compleet onlogisch zou zijn. Van Aert drukt zich minder voorzichtig uit: “We hebben die hoogtestage ingelast om te pieken vanaf Harelbeke tot Roubaix. Het zou onlogisch zijn mocht ik nu al renners kloppen die wel al hebben gekoerst. Ik volg de uitleg van Merijn dus wel, maar ik geef hem ook graag ongelijk. Tegenwoordig kan je via training ook al een goed niveau halen. Ik heb geen specifieke test meer afgewerkt, maar ik voel dat ik op Tenerife nog flink ben verbeterd. Ik heb er al mijn trainingen kunnen afwerken zoals gepland en mijn wattages zijn goed.”

Sneller geklommen dan Froome

Mike Teunissen trainde twee weken lang aan de zijde van Van Aert. Hij is één van de weinigen die kan inschatten hoe goed Van Aert er voor staat en windt er geen doekjes om. “Wout staat er super voor. Ik heb hem nog nooit zo hard zien rijden. Hij pakte op Strava ook gewoon een KOM van Chris Froome af op een klimmetje, toch?” Helemaal serieus moet de uitleg van Teunissen niet genomen worden, binnen Jumbo-Visma plagen ze Van Aert omdat hij op Tenerife op een stuk klim van 3,86 kilometer vier seconden sneller was dan Froome. Van Aert: “”Als je intervallen traint, kan je al eens per ongeluk een segmentje meepikken. Het was puur toeval. Zeker omdat het segment waar ik sneller reed dan Froome maar een klein stukje is van een klim van meer dan dertig minuten. Geloof mij, ik ben echt nog niet top... Al zullen ze toch rekening moeten houden met mij. Wat dat betreft vind ik één ster in de krant misschien toch wat weinig.”

“Mijn val was niet in een peloton, dus heb ik ook geen angst opgelopen om in een peloton te koersen”

Het beste van Enkel voor abonnees