Code geel actief in heel het land: rukwinden tot 90 kilometer per uur

Code geel actief in heel het land: rukwinden tot 90 kilometer per uur

Foto: Photo News

Omwille van het risico op storm of wateroverlast is zaterdagochtend het noodnummer 1722 geactiveerd. Dat meldt de FOD Binnenlandse Zaken. In de loop van de dag komen buien opzetten en er zijn ook rukwinden mogelijk van 70 tot 90 kilometer per uur.

Het nummer 1722 is geen noodnummer. Het wordt geactiveerd om de noodcentrales 112 niet te overbelasten en personen die in levensgevaar zijn, niet te laten wachten. Mensen moeten zich wenden tot het nummer 1722 wanneer er geen levensgevaar is, maar wel de hulp van de brandweer nodig is, bijvoorbeeld bij een ondergelopen kelder of wateroverlast op de openbare weg.

Code geel actief in heel het land: rukwinden tot 90 kilometer per uur
Code geel is actief voor wind in heel België. Foto: KMI

LEES OOK. Waarom de lente eigenlijk morgen van start gaat

Veel wind, zachte temperaturen

De schrikkeldag begint met een neerslagzone die van west naar oost over het land trekt, in de namiddag wordt het geleidelijk wisselend bewolkt met soms brede opklaringen. Het blijft wel heel zacht, met maxima tussen 7 graden in de Hoge Venen en 12 of lokaal 13 graden in Vlaanderen.

De wind waait eerst vrij krachtig uit het zuiden, maar tijdens de passage van de neerslagzone neemt de wind toe tot krachtig of aan zee tijdelijk zeer krachtig en draait naar het zuidwesten. Er zijn rukwinden mogelijk van 70 tot tijdelijk 90 kilometer per uur.

Vannacht blijft het stevig waaien, met rukwinden rond 60 kilometer per uur in het binnenland. Het wordt dan wisselend tot zwaarbewolkt met voornamelijk in het noordwesten van het land en in de Ardennen enkele buien. De minima schommelen tussen 0 graden in de Hoge Ardennen en 5 graden in het westen.

Code geel actief in heel het land: rukwinden tot 90 kilometer per uur
Weerbericht voor zondag Foto: KMI

Voor zondag worden enkele opklaringen verwacht, maar vanaf de Franse grens wordt het geleidelijk zwaarbewolkt en in de namiddag en avond trekt opnieuw een actieve storing door het land, met lichte tot matige regen. De maxima schommelen tussen 4 graden in de Hoge Venen en 9 graden in het centrum. De wind waait matig tot vrij krachtig. Rukwinden tot 70 kilometer per uur zijn mogelijk.

Maandag wordt wisselend tot zwaarbewolkt met buien en kans op korrelhagel en een donderslag. Dinsdag wijzigt het weerbeeld niet. Ook woensdag is het nog vrij fris en licht wisselvallig met enkele lokale buien. De maxima liggen nog steeds tussen 3 en 8 graden. Voor donderdag is de voorspelling nog onzeker maar waarschijnlijk blijft het fris en op een lokale bui na droog. Vrijdag krijgen we in de loop van de dag mogelijk te maken met een storing vanuit Frankrijk.

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees