Burgemeester Maingain neemt maatregel tegen coronavirus, De Block reageert: “Volledig disproportioneel”

Burgemeester Maingain neemt maatregel tegen coronavirus, De Block reageert: “Volledig disproportioneel”

Foto: Photo News

In de Brusselse gemeente Sint-Lambrechts-Woluwe heeft burgemeester Olivier Maingain (DéFI) maatregelen genomen om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Hijgaat mensen die terugkeren uit een risicogebied veertien dagen lang de toegang tot scholen, crèches, sportcentra en andere openbare plaatsen ontzeggen. “Dit is politiek activisme”, reageert minister van Volksgezondheid Maggie De Block.

Scholen, kinderdagverblijven, rusthuizen, sportcentra, bibliotheken, het cultureel centrum, overheidsgebouwen of uitgaansgelegenheiden: het zijn plekken waar veel mensen tegelijkertijd samen komen en waar iemand met een besmetting dus ook snel andere mensen kan aansteken. Om die reden heeft de burgemeester van Sint-Lambrechts-Woluwe een politiebevel uitgevaardigd. Maingain wil niet dat daar nog mensen komen die in een risicogebied van corona zijn geweest. Het gaat om China, Thailand, Hongkong, Macao, Singapore, Zuid-Korea, Iran en de Italiaanse regio’s Venetië en Lombardije.

De eerste veertien dagen na hun terugkeer krijgen deze mensen dus geen toegang tot de openbare diensten in de Brusselse gemeente. Maingain volgt hiermee naar eigen zeggen de preventieve maatregelen die de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) aanbeveelt om de verspreiding in te dammen.

Vrijwillige identificatie

Hoe deze mensen dan zullen worden geïdentificeerd? Maingain: “Dat is op vrijwillige basis”, aldus Maingain aan RTL. “Mensen moeten zelf verantwoordelijkheid nemen en laten weten dat ze in deze regio’s geweest zijn.”

LIVE CORONAVIRUS. Tweede Belgische coronapatiënt is vrouw die terugkwam uit Frankrijk

Volgens Maigain heerste er in een aantal scholen in de gemeente al bezorgdheid. “Sommige leerlingen komen uit risicogebieden. Er is legitieme bezorgdheid bij leerkrachten en andere schoolmedewerkers daarover.”

“Politiek activisme”

De maatregel van de burgemeester staat haaks op de persconferentie die zondagochtend werd gegeven door de ministers van Volksgezondheid. Daar stelde Maggie De Block dat er geen reden is voor paniek. “Hamsteren of je thuis verschuilen, is nergens voor nodig”, zei ze. Nu reageert de minister ook op de maatregel van Maingain. Ze noemt die “volledig disproportioneel” en veeleer ingegeven door “politiek activisme”.

Burgemeester Maingain neemt maatregel tegen coronavirus, De Block reageert: “Volledig disproportioneel”
Foto: EPA-EFE

De Block roept ook opnieuw op tot kalmte. “We hebben allerlei scenario’s afhankelijk van de hoeveelheid patiënten. Nu is er sprake van één patiënt. Het is een griepvirus, dat later een gewone griep zal worden. We moeten geen disproportionele maatregelen nemen. We moeten de emotie loskoppelen van het wetenschappelijke. We kunnen het aan”, aldus de minister.

LEES OOK. Burgemeester Etterbeek niet te spreken over maatregel collega Maingain: “Dit gaat paniek zaaien”

Intussen heeft Vincent De Wolf (MR), de burgemeester van Etterbeek, laten weten dat hij niet is opgezet met de maatregel van Maingain. “Het coronavirus is een gezondheidsprobleem dat op federaal niveau en wereldwijd aangepakt moet worden. Een besluit nemen op gemeentelijk niveau is grotesk”, meent De Wolf.

Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN