Kenny De Ketele en Robbe Ghys vijfde in ploegkoers op WK: “In Tokio kunnen we medaille pakken”

Kenny De Ketele en Robbe Ghys vijfde in ploegkoers op WK: “In Tokio kunnen we medaille pakken”

Foto: BELGA

Kenny De Ketele en Robbe Ghys zijn vijfde geëindigd in de ploegkoers op het WK baanwielrennen in Berlijn. De zege was voor het Deense duo Lasse Norman Hansen en Mickael Morkov. Die laatste kreeg zaterdag groen licht om te starten nadat bleek dat hij geen drager was van het Corona-virus.

De Belgen roerden zich in het begin niet. Het waren vooral de Denen Lasse Norman Hansen en Michael Morkov, na zijn avontuur in de UAE Tour startrecht kreeg nadat hij negatief testte op het Corona-virus. Ze namen een bonusronde en wonnen tijdens hun aanval ook drie sprinten. Ze namen meteen afstand van de rest. De Belgen sprokkelden in de vierde spurt hun eerste twee punten. Robbe Ghys pakte later zelfs de volle buit wat de Belgen deed oprukken naar een gedeelde tweede plaats met Frankrijk. Daarna zakten ze wat weg. Halfweg stonden de Belgen met vier andere landen op een gedeelde vijfde plaats.

De Ketele en Ghys koersten daarna goed mee en pakten ook punten. Drie keer op rij was het prijs na twee keer een tweede en een derde plaats. Goed voor een voorlopige vierde stek in de tussenstand. Intussen werd de voorsprong van de Denen steeds groter en rukte Nederland, met Jan Willem van Schip en Yoeri Havik, op naar plaats twee, net voor Nieuw-Zeeland (Campbell Stewart en Aaron Gate).

De Belgen wonnen de derdelaatste sprint en bleven op medaillekoers, maar ook de Duitse titelverdedigers Roger Kluge en Theo Reinhardt kwamen opzetten. Al versloegen de Belgen de Duitsers ook voor de volle vijf punten in de voorlaatste sprint.

De laatste sprint (voor dubbele punten) moest beslissen: medaille of niet. Daarin scoorden de Belgen niet. Ze werden finaal vijfde. Denemarken pakte goud na een ware demonstratie, voor Nieuw-Zeeland en Duitsland. Nederland viel net naast het podium. België werd na een bloedstollende finale vijfde, een knappe prestatie en hoopgevend voor de Olympische Spelen in Tokio. “Onze tactiek was om een ronde te pakken, maar halfweg hebben we die moeten veranderen”, aldus De Ketele. “We begonnen mee te spurten en kwam zo toch nog in de buurt van de medailles. Hadden we dat eerder gedaan, hadden we wellicht een medaille gepakt. Maar dat weet je niet op voorhand. Toch ben ik tevreden. We waren echt goed. We zijn een compleet team, geen van ons twee gaat kapot. Dat is bij andere ploegen vaak wel het geval. In Tokio moeten we dat uitbuiten. Daar kunnen we beter doen dan de vijfde plaats. We zijn perfect op elkaar ingespeeld. De concurrentie is wel moordend. Maar wij zitten daar wel tussen.”

Ghys en De Ketele rijden zondag al op weg, de GP Monseré. “We zullen dan eens goed samenzitten om onze voorbereiding naar Tokio definitief vast te leggen”, zegt Ghys. “Want één ding is duidelijk: we kunnen daar een medaille pakken.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.