De Block: "Volledig disproportioneel"

Burgemeester Etterbeek niet te spreken over maatregel collega Maingain: “Dit gaat paniek zaaien”

Burgemeester Etterbeek niet te spreken over maatregel collega Maingain: “Dit gaat paniek zaaien”

Foto: Belga

Burgemeester Vincent De Wolf (MR) van de Brusselse gemeente Etterbeek is niet opgezet met de beslissing van buurgemeente Sint-Lambrechts-Woluwe om de toegang tot bepaalde openbare plaatsen te verbieden voor mensen die terugkeren uit gebieden waar het risico op besmetting met het coronavirus hoog is. Dit besluit is niet toepasbaar omdat het gericht is op mensen die men zelfs niet kan identificeren”, zo reageert De Wolf, die oproept tot coördinatie met de overige burgemeesters in Brussel.

Burgemeester Olivier Maingain (DéFI) nam zondag een politiebesluit dat mensen die terugkeren uit risicogebieden veertien dagen lang moet weren uit scholen, sportcentra, gemeentelijke diensten en andere openbare plaatsen.

De Wolf, die met Sint-Lambrechts-Woluwe de politiezone Montgomery deelt, is niet te spreken over de maatregel. “Dit besluit gaat paniek en angst zaaien bij de bevolking. Het coronavirus is een gezondheidsprobleem dat op federaal niveau en wereldwijd aangepakt moet worden. Een besluit nemen op gemeentelijk niveau is grotesk”, meent De Wolf. De burgemeester van Etterbeek pleit daarom voor een snelle coördinatie op Brussels niveau. “Het is wenselijk dat de negentien burgemeesters snel een vergadering houden om in het belang van de bevolking de maatregelen vast te stellen die proportioneel, redelijk en in overeenstemming zijn met de gezondheidsaanbevelingen”, zegt hij.

Buitengewone vergadering

Intussen heeft Brussels minister-president Rudi Vervoort laten weten dat hij maandag, na afloop van het overleg met de federale regering en de gemeenschappen en gewesten, een buitengewone vergadering gaat samenroepen van de gewestelijke veiligheidsraad. Daarin zitten de burgemeesters van de negentien Brusselse gemeenten en de korpschefs. Na afloop van de vergadering volgt een officiële mededeling.

LIVE CORONAVIRUS. Tweede Belgische coronapatiënt is vrouw die terugkwam uit Frankrijk

Disproportioneel

De maatregel van de burgemeester staat haaks op de persconferentie die zondagochtend werd gegeven door de ministers van Volksgezondheid. Daar stelde Maggie De Block dat er geen reden is voor paniek. “Hamsteren of je thuis verschuilen, is nergens voor nodig”, zei ze. Nu reageert de minister ook op de maatregel van Maingain. Ze noemt die “volledig disproportioneel” en veeleer ingegeven door “politiek activisme”.

De Block roept ook opnieuw op tot kalmte. “We hebben allerlei scenario’s afhankelijk van de hoeveelheid patiënten. Nu is er sprake van één patiënt. Het is een griepvirus, dat later een gewone griep zal worden. We moeten geen disproportionele maatregelen nemen. We moeten de emotie loskoppelen van het wetenschappelijke. We kunnen het aan”, aldus de minister.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio