Coronavirus bedreigt nu ook stage Rode Duivels in Qatar (en kan KBVB 2,7 miljoen euro doen mislopen)

Coronavirus bedreigt nu ook stage Rode Duivels in Qatar (en kan KBVB 2,7 miljoen euro doen mislopen)

Foto: BELGA

Door de uitbraak van het Corona-virus rijzen er twijfels over de stage van de Rode Duivels in Qatar. De nationale ploeg vertrekt in principe op 24 maart naar de Qatarese hoofdstad Doha om er een week te trainen en twee oefenwedstrijden te spelen. Maar zaterdag werd het eerste geval van Corona vastgesteld in het land aan de Perzische golf. Bij de voetbalbond wordt bevestigd dat de stage voorlopig doorgaat, maar dat de verspreiding van het Corona-virus altijd nog roet in het eten kan gooien.

Bovendien is het afwachten hoe de werkgevers van de Rode Duivels, vaak buitenlandse topclubs, tegenover de reisplannen van hun spelers staan. Clubs zijn verplicht spelers vrij te geven aan hun nationale ploegen op de officiële data van de FIFA-kalender. Maar noch de clubs, noch de spelers zelf staan te springen voor een trainingsweek met twee oefenwedstrijden in het drukste moment van het seizoen.

Verbazing

Heel wat spelers zijn verbaasd dat de voetbalbond nog geen praktische details over de oefenstage heeft gecommuniceerd. De Rode Duivels hadden gehoopt op slechts één in plaats van twee oefeninterlands in maart. Net zoals in de aanloop naar het WK 2018 toen alleen tegen Saudi-Arabië werd geoefend in maart en bondscoach Roberto Martinez scoorde bij zijn spelers door enkele extra dagen verlof te geven in een drukke periode.

In ruil voor de zwaardere belasting in Qatar stelde Martinez voor dat de gezinnen van de spelers een week te laten overvliegen. Maar officieel is die uitnodiging nog niet. Ook dat baart sommige spelers zorgen.De Rode Duivels spelen op 27 maart tegen Portugal en op 30 maart tegen Zwitserland in Qatar. Bondscoach Roberto Martinez motiveerde de keuze voor Qatar als een keuze voor “meer vitamine D”. Als de stage in Qatar wordt afgelast, loopt de voetbalbond een bedrag van 2,7 miljoen euro mis dat de Aspire Academy van Qatar had aangeboden.

Corrigeer

MEER NIEUWS