Wielerartsen willen dat Italiaanse koersen afgelast worden: “Het meest verantwoordelijke om te doen”

Wielerartsen willen dat Italiaanse koersen afgelast worden: “Het meest verantwoordelijke om te doen”

Julian Alaphilippe won vorig jaar Milaan - San Remo. Foto: BELGA

Wielerartsen van 13 professionele wielerteams vragen voor de afgelasting van het Italiaanse voorjaar. In een open brief willen de dokters dat de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan - San Remo niet doorgaan nu het coronavirus zich meer en meer verspreidt. “Dit is de meest verantwoordelijk ingreep: voor de renners, maar ook voor de algemene gezondheid.” Deceuninck - Quick-Step ondertekende de brief niet.

Team Sunweb, CCC, Lotto Soudal, Team Jumbo Visma en ga zo maar door. Dokters van dertien WorldTour-ploegen verspreidden woensdagochtend een persbericht waarin ze de UCI en koersorganisatoren RCS en ASO oproepen om het Italiaanse voorjaar en - als dat nodig zou blijken - Parijs-Nice af te blazen. “Op dit moment is er veel onzekerheid over COVID-19”, openen de artsen. “Daarom is het nodig om vooraf duidelijke plannen op te stellen voor alle mogelijke scenario’s. En dat is op dit moment niet het geval.”

LEES OOK. Het quarantaine-dagboek van Victor Campenaerts in het corona-hotel van de UAE Tour: “Ik voelde mij zoals E.T.”

Wielerartsen willen dat Italiaanse koersen afgelast worden: “Het meest verantwoordelijke om te doen”
Wout van Aert imponeerde vorig jaar nog in de Strade Bianche. Foto: Photo News

Veel vragen, geen oplossingen

De artsen kaarten aan dat het verre van zeker is dat hun renners veilig zullen kunnen rijden. “Er zijn weinig sporten die zo dicht met het publiek in contact komen dan het wielrennen. Daarnaast is het voorjaar ook de periode waarin renners kunnen kampen met koorts of ademhalingsproblemen. Wat zal er gebeuren als een renner die symptomen krijgt tijdens een van de komende koersen? Worden ze in quarantaine gebracht? Wordt de hele ploeg in quarantaine gebracht? Zo ja, voor hoelang? Hoe zullen ze getest worden? Enzovoort. Wij vragen dan ook - op een respectvolle manier - om de Strade Bianche, Tirreno-Adriatico en Milaan - San Remo te annuleren. En ook Parijs-Nice als daar geen duidelijk plan voor opgesteld wordt. Het is de meest verantwoordelijke maatregel, voor de renners, de staff en de algemene volksgezondheid.”

LEES OOK.Team van Vanmarcke en Keukeleire wil niet deelnemen aan Italiaanse koersen

Onduidelijkheid troef

Nog opvallend: bij de teams die de brief ondertekenden, staat er geen dokter van Deceuninck - Quick-Step vermeld. De oproep van de artsen komt er trouwens daags nadat de Italiaanse La Gazzetta dello Sport het nieuws lanceerde dat de Italiaanse regering alle sportevenementen van de komende maand in het land wou schrappen. Dat nadat koersorganisator RCS eerder al had aangekondigd dat het Italiaanse drieluik gewoon zou kunnen doorgaan.

Corrigeer

MEER NIEUWS