Plots witter dan wit: het graffitistraatje

Vreemd zicht in de Werregaren Straat, beter bekend als het Graffitstraatje. Het smalle steegje was woensdagmorgen helemaal wit geschilderd. Een stunt van het GUM, het universiteitsmuseum dat opent op 21 maart.

Sander Luyten en Jan Claeys

“Een ode aan de kleur wit.” Zo noemde universiteitsrector Rik Van de Walle de stunt in het steegje. “Wit is de kleur van een leeg blad papier. Wetenschappers beginnen op een wit blad papier als ze iets in vraag stellen. of onderzoeken.”

Met het witte steegje wil de Gentse Universiteit het GUM in de belangstelling brengen. Het universiteitsmuseum (lees er hier meer over) in de Plantentuin aan de Ledeganckstraat opent op de eerste dag van de lente. Voor het eerst is er een plek waar de rijke collectie van UGent te zien zal zijn. Krijgt helaas geen plekje in het nieuwe museum: vinvis Leo.

Marjan Doom, de nieuwe museumdirecteur, maakte ook een boek. Daarin staat enkel een inleiding, voor de rest is het leeg. Opnieuw een ode aan de kleur wit. Het is gedrukt op 30.000 exemplaren en zal worden uitgedeeld onder de studenten. Wie al uit de studieboeken is kan het gratis verkrijgen in onder meer De Krook.

Voor wie zich zorgen maakt: het Graffitistraatje blijft niet wit. Meteen nadat ze ‘blanco’ werd geschilderd gingen street-artists Duper en Loves er al aan de slag met hun spuitbussen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie