Minstens een week geen bezoek voor bewoners van rusthuis in Gooik: “We willen risico op coronabesmetting beperken”

Minstens een week geen bezoek voor bewoners van rusthuis in Gooik: “We willen risico op coronabesmetting beperken”

Woon-zorgcentrum Eyckenborch vraagt familieleden om zeker een week niet op bezoek te komen om het risico te beperken. Foto: idh

Gooik -

Het woon-zorgcentrum Eyckenborch in het dorpscentrum van Gooik sluit preventief de deuren voor bezoekers. De directie nam deze maatregel nadat een medewerker onrechtstreeks in contact kwam met iemand die mogelijk besmet is met het coronavirus. “We willen geen enkel risico lopen”, klinkt het. Het Agentschap Zorg en Gezondheid de maatregel fel overdreven.

De directie van het woon-zorgcentrum Eyckenborch laat weten dat bezoekers tot zeker dinsdag 10 maart geweerd worden uit het rusthuis. “Een medewerker van ons woon-zorgcentrum meldde ons dat hij mogelijk onrechtstreeks in contact is geweest met iemand die momenteel getest wordt op corona. Het gaat om de vrouw van de man die contact had met deze persoon”, zegt Jannes Verheyden, woordvoerder van de rusthuizengroep Armonea.

“Omdat corona zeer besmettelijk is, hebben we echter geen risico willen nemen. De man werd meteen thuis in vrijwillige quarantaine gezet. Voor alle duidelijkheid: er is geen bevestigde besmetting van corona. En er zijn ook geen merkbare symptomen aanwezig bij ons personeel of bij bewoners. Het gaat louter om een preventieve maatregel. Familie hoeft zich dan ook niet ongerust te maken”, aldus Jannes Verheyden. “We willen enkel onze bewoners en onze medewerkers beschermen.”

Geen lockdown

“Een lockdown van Eyckenborch zou ik het zeker niet noemen. Er is de familie enkel gevraagd om bezoek uit te stellen. Het personeel gaat naar huis na hun shift en komt de volgende dag gewoon terug. Wel werken ze vanaf nu met mondmaskers voor de veiligheid. Ook de leveringen gebeuren zoals anders”, besluit Jasper Verheyden.

Agentschap Zorg en Gezondheid

"We begrijpen de bezorgdheid, ouderen zijn dan ook een heel kwetsbare groep", zegt Joris Moonens, woordvoerder van het Agentschap Zorg en Gezondheid bij Radio 1. "Maar het is fel overdreven." Nog volgens de woordvoerder is 'bezoek' en sociaal contact zeer belangrijk voor het welzijn van de bewoners. Ook is de ingestelde quarantaine verre van waterdicht. "Het personeel komt wel buiten. Ook is het maar de vraag hoe lang deze maatregel volgehouden kan worden." Andere maatregelen, zoals veelvuldig de handen wassen, zijn effectiever.

bekijk ook

Uitgelegd: dit is het coronavirus
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN