Belgen hebben ‘coronahotel’ op Tenerife verlaten en landen om 20 uur in Oostende

Video: Belga

De meer dan honderd Belgen die al negen dagen in quarantaine zitten in hun hotel op Tenerife mogen vandaag naar huis. Ze landen donderdagavond op de luchthaven van Oostende.

Met meer dan 150 waren ze, de landgenoten die de krokusvakantie doorbrachten in het H10-hotel Costa Adeje Palace op Tenerife. Maar aan het begin van hun vakantie bleek dat enkele Italiaanse gasten besmet raakten met het coronavirus. Daarop ging het hotel in lockdown. De eerste dag moest iedereen op de kamer blijven. Nadien werd de quarantaie een beetje versoepeld en konden ze rondlopen zo lang ze maar op het hoteldomein bleven. Ze konden ook niet anders want het domein werd hermetisch afgesloten.

Een tiental landgenoten die zeker geen contact hadden met de zieke Italianen mochten vorige week al vertrekken. De andere moesten zeker tot 10 maart in quarantaine blijven. Dat leidde tot frustratie. Want de vakantie is intussen gedaan en iedereen normaal gezien maandag terug aan het werk of naar school gegaan zijn.

Sinds begin deze week werkten de Belgische autoriteiten en touroperator TUI aan een evacuatieplan. Nu heeft de Spaanse overheid, die het laatste woord had, het licht op groen gezet en kunnen de Belgen vertrekken met een chartervlucht.

TUI liet woensdag al weten dat ze geen extra kosten aanrekenen voor het verlengde verblijf en dat de reizigers die in quarantaine zaten een compensatie mogen verwachten. Hoeveel precies, is nog niet bekend.

Als alles goed gaat landen de Belgische toeristen donderdagavond om 20 uur op de luchthaven van Oostende.

LEES OOK. België bereidt evacuatie voor van landgenoten die in quarantaine zitten op Tenerife (+)

bekijk ook

UITGELEGD. Wat is het coronavirus?

Helpt een mondmasker tegen het coronavirus?

Op deze manier stelt een arts vast of je het coronavirus hebt

Corrigeer

MEER NIEUWS