Poetin en Erdogan starten dialoog in Moskou: “De hele wereld heeft de ogen op ons gericht”

Poetin en Erdogan starten dialoog in Moskou: “De hele wereld heeft de ogen op ons gericht”

Foto: EPA-EFE

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse ambtgenoot Recep Tayyip Erdogan zijn donderdag gestart met hun onderhandelingen over de spanningen in het Syrische Idlib.

“De situatie in Idlib is zodanig verslechterd dat dit vraagt dat we een persoonlijke en directe conversatie hebben”, aldus Poetin bij het begin van het overleg in Moskou.

“Onze ontmoeting hier voor onderhandelingen over Idlib is heel belangrijk”, zei Erdogan van zijn kant. “De hele wereld heeft de ogen op ons gericht. De gepaste maatregelen en beslissingen die we hier zullen nemen, zullen de regio en onze twee landen tot rust doen komen.”

Conflict in Syrië

De betrekkingen tussen Ankara en Moskou zijn verslechterd de afgelopen weken vanwege de situatie in Syrië. Zondag kondigde Turkije aan een offensief te hebben gelanceerd tegen het regime van Bashar al-Assad in de regio Idlib. Daarbij zijn twee vliegtuigen neergehaald en 19 Syrische soldaten gedood. De operatie, “Spring Shield”, is gelanceerd na weken van escalaties. Vorige week nog zijn meer dan 30 Turkse soldaten gedood bij luchtaanvallen die Ankara aan het Syrische regime toeschreef.

Poetin verzekerde donderdag aan Erdogan dat het Syrische leger niet wist dat het tegen Turkse troepen vocht, aangezien hun locatie niet was gedeeld. “Niemand, ook de Syrische troepen niet, wisten hun locatie”, aldus Poetin. Volgens hem leed ook het Syrische regeringsleger “ernstige verliezen”.

Erdogan wordt vergezeld door een grote delegatie, onder wie de Turkse ministers van Defensie, Buitenlandse Zaken en Financiën, aldus Turkse staatsmedia. De Turkse president wees op de sterke economische banden tussen Turkije en Rusland. Poetin drukte nog de hoop uit dat de situatie in Syrië de betrekkingen met Turkije niet zou schaden.

Damascus voert sinds december een dodelijk offensief, met de steun van de Russische luchtmacht, om de provincie Idlib te heroveren. Het offensief leidde tot spanningen tussen Ankara en Moskou. Turkije steunt enkele rebellengroepen en Rusland steunt Damascus, maar toch hadden beide landen hun samenwerking rond Syrië de afgelopen jaren opgevoerd.

Corrigeer

NIEUWS