Greta Thunberg voert Belgische klimaatjongeren aan: “EU moet uitstoot verminderen in 2020”

Video: Reuters/Belga

Greta Thunberg (17) voerde donderdag voor het eerst actie met klimaatjongeren in Brussel. De Zweedse klimaatactiviste was woensdag ook al in België, nadat ze was uitgenodigd door de Europese Commissie om de voorstelling van de nieuwe Europese klimaatwet bij te wonen. “Dit is capitulatie”, klonk het over de nieuwe wet in een open brief. Thunberg roept de Europese klimaatministers op om niet alleen na te denken over klimaatdoelstellingen voor de toekomst, ze wil ook dat de Europese uitstoot nog dit jaar vermindert.

LEES OOK. Greta Thunberg maakt brandhout van nieuwe Europese klimaatwet: “Dit is capitulatie”

Terwijl jongeren voor de deuren van de Europese Commissie in Brussel schreeuwden om onmiddellijk werk te maken van klimaatrechtvaardigheid, sprak Thunberg de klimaatministers van de 27 Europese landen toe.

“We mogen niet alleen doelstellingen hebben voor 2030 en 2050”, aldus de Zweedse tiener. “Want als we de uitstoot vandaag niet verminderen, zal het budget al op zijn voor we de toekomstige doelstellingen kunnen verwezenlijken.”

Na haar speech trok de jonge klimaatactiviste haar jas en muts weer aan om samen met de Belgische kilmaatjongeren actie te voeren in de gietende regen.

bekijk ook

Greta Thunberg maakt brandhout van nieuwe Europese klimaatwet: “Capitulatie”

Klimaatactivisten eisen meer inspraak in strijd tegen klimaatopwarming in Davos: “Er moet nog veel meer gebeuren”

Emotioneel betoog van Greta Thunberg, maar blitsbezoek Trump steelt de show op klimaattop

Corrigeer

NIEUWS