22 leerlingen in Wevelgemse klas van besmette juffrouw worden gescreend op coronavirus: “Het was een leuke dag”

22 leerlingen in Wevelgemse klas van besmette juffrouw worden gescreend op coronavirus: “Het was een leuke dag”

Foto: kds

Wevelgem -

De 22 leerlingen van de Wijnbergschool in Wevelgem van wie de lerares besmet bleek te zijn met het coronavirus, lijken zich weinig aan te trekken van de hetze. Ze vertrokken vanochtend gewoon voor een uitstap richting Brugge, pas bij hun terugkeer werden ze gescreend op het coronavirus.

Donderdagochtend vertrokken de kinderen – op vier na die uit schrik thuisbleven – voor een uitstap richting Brugge. Bij hun aankomst terug in Wevelgem werden ze opgewacht door een arts van het AZ Delta. In de pastorie van de nabijgelegen kerk Onbevlekt Hart van Maria werden de jongens en meisjes een voor een bij de dokter geroepen voor een kort gesprek. “Hij luisterde naar hun eventuele klachten en symptomen”, zegt directeur Hans Van de Moortele. “Daarna werd de beslissing gemaakt of er een staaltje moest worden genomen om te testen op corona. Dat moest bij enkelen gebeuren”

LEES OOK. Gezin van zeven en leerkracht lagere school Wijnberg besmet met corona (+)

Nadat de leerlingen aan de beurt kwamen, mochten ook de twintigtal leden van het schoolteam bij de arts gaan. Opvallend, want het Agentschap Zorg en Gezondheid raadt zo’n screening af. “Het is een initiatief in overleg met de gemeente en artsenkring”, aldus de directeur. “Het Agentschap is dan wel geen voorstander van zulke preventieve screenings, want dat kan een gevoel van valse veiligheid geven. Toch vonden ze dit een goed initiatief en ook wij en de ouders waren blij dat we het konden aanbieden.”

Een van de leerlingen die gescreend werd was Lien Durnez (10). “Eigenlijk was het vandaag wel een leuke dag”, zegt ze met de glimlach. Veel schrik heeft ze niet. “Ik ben niet bang en voel me ook helemaal niet ziek. Met de juffrouw ben ik ook niet heel dicht in contact gekomen. Ze zag er ook helemaal niet ziek uit. Ik hoop dat ze vlug weer beter is.”

Een zevende bleef thuis

Geen paniek. Dat was het devies van de schooldirectie van Vrije Basisschool Wijnberg in Wevelgem. Uiteindelijk daagden 39 leerlingen donderdagochtend niet op - dat is een zevende van het totale aantal. In veel gevallen stuurden de ouders een mail waarin ze spraken van een voorzichtigheidsmaatregel. Die kinderen zouden dus niet ziek zijn.

De school was wel klaar voor de vele vragen van de ouders. Zo stond de preventieadviseur aan de schoolpoort om vragen van bezorgde ouders te beantwoorden. “De meeste ouders waren kalm, maar waakzaam en bezorgd”, zegt directeur Hans Van de Moortele. Hij sprak zelf de leerlingen van het vijfde leerjaar toe die met de bus op uitstap gingen.

LEES OOK. Een zevende van leerlingen school Wijnberg komt niet opdagen

Ze blijven hameren op het advies dat ze eerder al gaven. Zo zetten ze sterk in op handhygiëne. “De leerlingen wassen hun handen 6 tot 7 keer per dag”, klinkt het. “We raden hen ook aan hun handen te wassen voor ze thuis vertrekken en voor ze de school ’s namiddags weer verlaten.”

Nu is het de resultaten van de geteste kinderen afwachten. “Voor de rest blijven we gewoon de richtlijnen volgen.” Donderdagavond kwamen nog alle artsen van Groot-Wevelgem samen om de toestand te bespreken. “Er heerst vooral veel ongerustheid, maar niet dat er voorlopig nieuwe zieken zijn.”

22 leerlingen in Wevelgemse klas van besmette juffrouw worden gescreend op coronavirus: “Het was een leuke dag”
Foto: djr
Op de hoogte blijven van al het nieuws rond het coronavirus? Volg hier de laatste updates.

Meer over Coronavirus

Corrigeer

MEER NIEUWS

AANGERADEN