Poetin en Erdogan zijn het eens over staakt-het-vuren in Syrische provincie Idlib

Poetin en Erdogan zijn het eens over staakt-het-vuren in Syrische provincie Idlib

Recep Tayyip Erdogan en Vladimir Poetin Foto: Photo News

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan zijn het donderdag eens geraakt over een staakt-het-vuren voor de Syrische provincie Idlib. Dat zal donderdagavond om middernacht in werking treden, zo werd bekendgemaakt na een overleg tussen de presidenten in Moskou.

De betrekkingen tussen Ankara en Moskou zijn verslechterd de afgelopen weken vanwege de situatie in Syrië. Zondag kondigde Turkije aan een offensief te hebben gelanceerd tegen het regime van Bashar al-Assad in de regio Idlib. Daarbij zijn twee vliegtuigen neergehaald en 19 Syrische soldaten gedood. Operatie ‘Spring Shield’ werd gelanceerd na weken van escalaties. Vorige week nog zijn meer dan 30 Turkse soldaten gedood bij luchtaanvallen die Ankara aan het Syrische regime toeschreef.

Damascus voert sinds december een dodelijk offensief, met de steun van de Russische luchtmacht, om de provincie Idlib te heroveren. Het offensief leidde tot spanningen tussen Ankara en Moskou. Turkije steunt enkele rebellengroepen en Rusland steunt Damascus, maar toch hadden beide landen hun samenwerking rond Syrië de afgelopen jaren opgevoerd.

Corrigeer

MEER NIEUWS