Staakt-het-vuren in Syrië van kracht sinds middernacht

Staakt-het-vuren in Syrië van kracht sinds middernacht

Het akkoord dat Erdogan en Poetin donderdag hebben gesloten over een staakt-het-vuren in Idlib is nu van kracht. Foto: EPA-EFE

Het akkoord dat Rusland en Turkije donderdag hebben gesloten over een staakt-het-vuren in de Syrische provincie Idlib is om middernacht, in de nacht van donderdag op vrijdag, van kracht geworden. De provincie is al sinds december het toneel van toenemend geweld.

Minuten voor het akkoord van kracht werd, werden de bombardementen in het gebied nog voortgezet, meldt het Syrische observatorium voor de mensenrechten.

Enkele uren eerder maakte het Turkse ministerie van Defensie bekend dat in Idlib twee Turkse soldaten gedood werden door de troepen van de Syrische president Assad. Volgens het ministerie raakten ook drie soldaten gewond, en antwoordden de Turkse troepen “onmiddellijk met zwaar geschut”.

Akkoord Poetin en Erdogan

De Russische president Vladimir Poetin en zijn Turkse collega Recep Tayyip Erdogan kondigden donderdag na een overleg in Moskou het staakt-het-vuren voor Idlib aan. Vanaf 15 maart zullen de Russische en Turkse legers ook samen patrouilleren op de snelweg M4, een strategische verkeersader die de provincie Idlib doorkruist. Aan elke kant van de weg komt een veiligheidscorridor van zes kilometer.

LEES OOK. Urenlang hebben Poetin en Erdogan gepraat, maar met succes: hun wapens in Syrië zullen zwijgen (+)

Een vorig staakt-het-vuren voor Idlib was geen lang leven beschoren, omdat Rusland en Turkije er elkaar van beschuldigden het niet na te leven.

Steun aan rebellen versus leger

Syrië voert sinds december een dodelijk offensief, met de steun van de Russische luchtmacht, om de provincie Idlib te heroveren. Het offensief leidde tot spanningen tussen Turkije en Rusland. Turkije steunt enkele rebellengroepen en Rusland steunt Syrië, maar toch hadden beide landen hun samenwerking rond Syrië de afgelopen jaren opgevoerd.

Corrigeer

NIEUWS