FOTO. Logopedisten Leieladder gehuldigd op Europese dag van de logopedie

6 maart 2020 was de Europese dag van de logopedie en dus voor alle logopedisten een beetje feestdag. In Machelen werd bij die gelegenheid het logopedisch team van Leieladder extra in de bloemen gezet. Zij zijn verkozen tot Calcupal-ambassadeur van het jaar 2020. Calcupal is een digitale rekenmethode die oefeningen voorziet op maat van het kind.

Calcupal

Tilde Brackx en Rudi Clybouw uit Gistel ontwikkelden Calcupal en kwamen persoonlijk het team van Leieladder huldigen. Zelf noemen ze hun methode de rekenfeiten webapplicatie. Rekenfeiten zijn berekeningen die volledig geautomatiseerd en gememoriseerd zijn. Het betreft optellingen en aftrekkingen tot 20 alsook de maal- en deeltafels. Zonder deze rekenvaardigheid blijf je twijfelend en traag rekenen.

Calcupal wordt door Leieladder reeds een zestal jaar gebruikt binnen de rekentherapie. Evidenced based therapie, ouderbetrokkenheid en regelmatige inoefening op een speelse manier zijn daarbij  belangrijke aspecten in de professionele begeleiding van de cliënten. “Onze ouders fungeren als co-therapeut”, vertelt Lieselotte Bauwens, logopediste en coördinator van Leieladder. De werking van calcupal sluit hier mooi bij aan binnen onze rekentherapie. Kinderen kunnen zowel thuis als in therapie oefenen op de rekenfeiten. Zowel therapeut als ouders kunnen de vorderingen volgen via de webapplicatie. Door de adaptieve werking van het programma wordt efficiënt en op maat geoefend. De kinderen vinden het fijn om op de computer te kunnen werken. Daarnaast biedt het prikkelarme scherm rust voor elk kind. Zeker voor kinderen met ASS en/of ADHD betekent dit een meerwaarde.

Leieladder, paramedisch centrum in Machelen

Leieladder is een multidisciplinair paramedisch centrum in Machelen (Zulte). Het centrum in de Leihoekstraat 52a bestaat al ruim 14 jaar, aanvankelijk als solopraktijk en sinds 2014 doorgegroeid naar een multidisciplinair centrum. In 2018 kreeg Leieladder er een tweede vestiging bij aan de lichten Rijksweg-Dorpsstraat in residentie Mattise, eveneens in Machelen. Dit maakte het mogelijk de diensten verder uit te breiden. Het centrum heeft al een mooie reputatie opgebouwd in de streek: ‘Wij bieden zorg op maat, elk vanuit ons eigen expertise, met een betrokken en persoonlijke aanpak. Het team bestaat momenteel uit twee logopedisten, twee kinderpsychologen in associatie met een kinderpsychiater. Wij zijn gespecialiseerd in diagnostiek van gedrags- en ontwikkelingsstoornissen (ADHD, ASS, ...). Je kan bij ons terecht voor zowel mono- als multidisciplinaire diagnostiek en/of behandeling.’

Educatieve kleuter- en kinderkampen

Leieladder biedt daarnaast diverse trainingen, kampen, workshops en infomomenten aan. Er zijn typlessen volgens de speelse methode 2Hands4Kids-Typ10, sociale vaardigheidstraining en werkgeheugentraining.

“Onze (vakantie)kampen zijn uniek. Ze staan voor educatief, creatief én bewegend speels leren. Alles gebeurt in kleine groep, op maat van het kind en onder professionele begeleiding van therapeuten. Onze activiteiten zijn geënt op een ontwikkelingsgerichte benadering. Al spelend stimuleren wij de vaardigheden van elk kind”, vertelt Lieselotte Bauwens, zelf ontwikkelingsgericht Feuersteintherapeute. “In de laatste twee weken van de zomervakantie geven we opnieuw twee kampjes ‘Speels en leerrijk op stap naar het eerste leerjaar’. Het kampje ‘Op maat naar het eerste leerjaar’, is bedoeld voor kinderen die minder reserve hebben om de start naar het eerste leerjaar te maken. Door dit aangepast kampje kunnen we deze kinderen in een veilige omgeving voldoende succeservaring garanderen. Stimuleren kan, forceren niet.”

In de tweede week van de paasvakantie is er voor het eerst een ‘paasgroeikampje’ voor kleuters uit de tweede kleuterklas. Klankbewustzijn, luister- en spreekvaardigheden worden hier op een speelse manier gestimuleerd ingebed in een aantrekkelijk paasjasje.

Bewegend leren

Een andere nieuwe activiteit die Leieladder zal geven, volgt in de zomervakantie: wobbelturnen. Dé sport die jong en oud beweegt. Een les wobbelturnen bestaat uit een mix van turnoefeningen, relaxatieoefeningen en bewegingsspelletjes. Het stimuleert de motorische ontwikkeling en het lichaamsbewustzijn van kinderen. ”We voorzien diverse workshops voor elke leeftijd, startend vanaf twee jaar. Ook bieden we speciale ouder-kind sessies, tienersessies en workouts voor volwassenen aan. Wobbelturnen staat voor evenwicht, coördinatie, lateralisatie, behendigheid, kracht, concentratie, bewegingsparcours, bewegend leren, zelfvertrouwen, relaxatie én quality time. Er is dus voor ieder wat wils.

Team Leieladder bouwt verder uit

“Wij bouwen ons kernteam verder uit. In 2020 breiden de diensten van Leieladder verder uit. Wij zijn enerzijds nog op zoek naar een logopedist, kinderpsychiater en kinderpsycholoog ter versterking van ons dynamisch team. Daarnaast vervolledigen we graag ons team met een psychomotorisch kinesitherapeut, diëtist, studiecoach, auti-coach, adhd-coach, ... en mensen die een meerwaarde kunnen betekenen voor Leieladder,” besluiten Lieselotte Bauwens, Melissa Vanackere, Alexandra De Baets en Elke Dhont, samen het Leieladder team.

Meer info op www.leieladder.be, tel. 0473 84 67 17 of info@leieladder.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio