Food

Waarom we onze pasta verkeerd koken, en nog 5 andere tips van een chef-kok

Waarom we onze pasta verkeerd koken, en nog 5 andere tips van een chef-kok

Foto: shutterstock

Je zou denken dat pasta koken toch een van de makkelijkste keukentaakjes is, toch blijken heel wat hobbykoks te zondigen tegen enkele basisprincipes. Engelse chef Andrew Macleod, de oprichter van Emilia’s Crafted Pasta, geeft enkele tips.

Wat je nooit mag doen na het koken van de pasta: de pasta afgieten en dan spoelen met water. Op die manier verlies je al het zetmeel. Met dat zetmeel kan je saus beter maken.

Tip 2: gebruik het water van de pasta voor je saus. Het zetmeel in het water zal zorgen voor een beter binding van de saus. Wat uiteindelijk zal zorgen voor een dikkere saus.

Gebruik genoeg zout. Volgens de chef moet je toch rekenen op 35 tot zelfs 50 gram zout per liter water. Het zou vooral veel smaak aan de pasta toevoegen.

Waarom we onze pasta verkeerd koken, en nog 5 andere tips van een chef-kok
Foto: shutterstock

Maar doe er geen olie bij. Het is vaak een trucje om de pasta na het koken niet te doen plakken, een goeie scheut olie zorgt voor gladde pasta. De chef is het daar niet mee eens. Zonder olie, plakt de saus beter aan de pasta en dat is net wat je wil, zegt die.

Zelf pasta maken? 

Echte keukenprinsen en -prinsessen kunnen zich ook wagen aan zelf pasta maken. Daarvoor geeft de kok nog mee: wees kieskeurig met de bloem. Je kan gaan voor een ruwere pasta, gebruik dan semola bloem. Wil je een gladde pasta, gebruik dan type 00. Meestal staat het op de bloem ook aangegeven als het geschikt is voor pasta.

Ten slotte geeft de chef aan dat de vorm van de pasta moet samengaan met de saus. Korte en kronkelige pasta’s zijn goed voor subtiele sauzen, die zich dan nestelen in alle hoekjes van de pasta. De lange pasta is beter voor de bolognese.

Corrigeer