De invloed van het coronavirus in Europa: geen supporters in de ‘Italiaanse’ wedstrijden, ook impact in andere confrontaties

De invloed van het coronavirus in Europa: geen supporters in de ‘Italiaanse’ wedstrijden, ook impact in andere confrontaties

Foto: EPA-EFE

Het Europees voetbal krijgt klappen van het coronavirus. Deze week worden in de Europa League en de Champions League een handvol heenmatchen van de achtste finales afgewerkt. Voor de wedstrijden met Italiaanse ploegen is het duidelijk dat er achter gesloten deuren wordt gespeeld, maar ook bij andere confrontaties zorgt het virus voor de nodige chaos.

De UEFA heeft voor de wedstrijden waarbij Italiaanse ploegen betrokken zijn officieel een verbod op toeschouwers opgelegd. Valencia zal dus in een leeg Mestalla de 4-1 achterstand tegen het Atalanta van Timothy Castagne moeten proberen goedmaken. Ook Jason Denayer zal voor de Champions League-return van Lyon tegen Juventus niet geïntimideerd worden door Italiaanse tifosi. In de Europa League zullen de wedstrijden tussen Inter en Getafe en Sevilla en AA Gent-boeman AS Roma niet met publiek gespeeld worden.

Niet enkel in de ‘Italiaanse’ wedstrijden is de impact van de pandemie merkbaar. Maandag werd beslist dat PSG-Dortmund achter gesloten deuren doorgaat. De Parijzenaars hoopten dit weekend wel nog om hun fans te mogen verwelkomen. Het hele Parc des Princes werd gedesinfecteerd en onder handen genomen door een professionele firma, om zo optimale hygiënische omstandigheden te creëren. Volgens L’Équipe wou de club van Thomas Meunier zo de Franse overheid overtuigen om de wedstrijd toch met de steun van het publiek te kunnen afwerken, maar kreeg van de Parijse politie een negatief antwoord. Maandagmiddag raakte dan weer bekend dat er in de gehele Franse competitie tot en met 15 april geen wedstrijden met publiek in het stadion gespeeld worden.

Voor de overige CL-matchen deze week is er minder risico: RB Leizpig rekent wel op de steun van het publiek tegen Tottenham. Ook voor Liverpool en Atletico stellen zich voorlopig geen problemen.

Volgende week zullen de wedstrijden Juventus - Lyon (17/3) en Barcelona - Napoli (18/3) zonder publiek zullen gespeeld worden. Juventus wou de wedstrijd op Malta laten doorgaan, maar stuitte op weerwerk van de voetbalbond op het eiland, omdat “de richtlijnen van de gezondheidsautoriteit gerespecteerd moeten worden.”

In Catalonië diende het lokale provinciebestuur tenslotte een formele vraag om de clash tussen Lionel Messi en Dries Mertens achter gesloten deuren te laten doorgaan.

Ook de Europa League ontsnapt niet aan het virus

In de Europa League moet het doek nog vallen over Olympakios - Wolverhampton in het Karaiskakis stadion in Piraeus. De Griekse overheid besliste zondag om alle professionele sportevenementen zonder toeschouwers te laten doorgaan gedurende twee weken, maar Olympiakos gaat maandag nog in gesprek met de overheid en de UEFA in afwachting van een definitieve beslissing over de wedstrijd tegen Dendoncker en co.

Eintracht Frankfurt kan vervolgens wel FC Basel met supporters ontvangen, maar voor de return in Zwitserland zullen er wellicht geen toeschouwers welkom zijn. Net als Italië, Marokko en Bulgarije heeft Zwitserland een supportersban voor de sportwedstrijden in het werk gesteld. Een definitieve beslissing is hierover wel nog hangende.

Ook voor Basaksehir - Kopenhagen zijn er gevolgen. Voor de heenmatch in Turkije donderdag komen er geen maatregelen, maar op vrijdag 6 maart werd al gecommuniceerd dat de terugwedstrijd achter gesloten deuren zal doorgaan in Denemarken. De Deense overheid wil dat de sportwedstrijden met meer dan 1000 toeschouwers uitgesteld of geschrapt worden, dus ook in het Parken Stadion zal op 19 maart in muisstille setting gevoetbald worden.

De invloed van het coronavirus in Europa: geen supporters in de ‘Italiaanse’ wedstrijden, ook impact in andere confrontaties
Foto: EPA-EFE
Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.

Uitslagen & standen