Verdachte zegt “op geen enkele manier” betrokken te zijn bij neerhalen van vlucht MH17

Verdachte zegt “op geen enkele manier” betrokken te zijn bij neerhalen van vlucht MH17

Archiefbeeld Foto: EPA-EFE

De Rus Oleg Poelatov, een van de verdachten in het proces over vlucht MH17, zegt dat hij op geen enkele manier betrokken is geweest bij het neerhalen van het vliegtuig. Dat heeft een van zijn advocaten maandag in de rechtbank op Schiphol verklaard in haar openingsbetoog.

Poelatov (53) is de enige van de vier verdachten die zich in het proces laat vertegenwoordigen door advocaten. “Poelatov zegt dat hij niet verantwoordelijk is, op geen enkele manier, in geen enkele hoedanigheid”, zegt advocaat Sabine van Doesschate. “Hij stelt, in simpel Nederlands, dat hij met het neerhalen van MH17 niets te maken heeft.”

Poelatov is voormalig militair en was in 2014 plaatsvervangend hoofd van de inlichtingendienst van de zelfverklaarde Volksrepubliek Donetsk en een van de plaatsvervangers van medeverdachte Sergej Doebinski.

LEES OOK. Zes jaar na vlucht MH17 blijven Belgische nabestaanden achter met vragen: “Wáárom een vliegtuig met onschuldige mensen neerhalen? Het blijft gewoon absurd” (+)

Een vliegtuig van Malaysian Airlines werd op 17 juli 2014 neergeschoten door een BUK-raket boven Oost-Oekraïne. Alle 298 inzittenden kwamen om het leven. De dodelijke slachtoffers kwamen overwegend uit Nederland (196). Daarnaast kwamen onder meer ook vier Belgen om het leven. Pro-Russische separatisten vochten in dat gebied tegen het Oekraïense regeringsleger.

Het Openbaar Ministerie vervolgt in Nederland drie Russen en een Oekraïner voor het neerhalen van het toestel. Het gaat om rebellenleider Igor Girkin, zijn rechterhand Sergej Doebinski, diens assistent Oleg Poelatov en garnizoenscommandant Leonid Chartsjenko (de Oekraïense verdachte). Geen enkele van de vier verdachten is maandag zelf in de rechtszaal verschenen.

Corrigeer

MEER NIEUWS