Belgische wielerploeg reageert op (zware) beschuldigingen: “Foto’s in bikini vragen was fout, maar doping is leugen”

Belgische wielerploeg reageert op (zware) beschuldigingen: “Foto’s in bikini vragen was fout, maar doping is leugen”

Marion Sicot in 2018 bij Doltcini-Van Eyck Sport. Foto: Photo News

Doltcini-Van Eyck Sport heeft op Facebook gereageerd op belastende verklaringen van wielrenster Marion Sicot. De 27-jarige Française - die in juni 2019 positief testte op epo - beweerde zondag doping te hebben gebruikt om betere prestaties te kunnen leveren en te worden gerust gelaten door Marc Bracke, de algemeen manager van het Belgische team. Ook zijn vraag om foto’s in bikini door te sturen zorgt voor heel wat ophef.

Sicot legde haar positieve test af op 27 juni 2019 na het Frans kampioenschap tijdrijden, waarin ze als tiende eindigde. “Ik zat op dat moment zo diep dat ik besloten heb om het risico te nemen”, verklaarde ze zondag op de Franse televisie. “Eind mei bestelde ik tien flesjes epo op internet. Ik wilde mijn sportdirecteur Marc Bracke een prestatie tonen, waardoor hij mij als evenwaardig aanschouwde als de andere meisjes en waardoor ik in het team kon blijven. Ik hoopte ook dat hij mij gerust zou laten. Ik spoot de epo op 24 juni in.”

 

 

Bracke staat dus alweer in het oog van de storm. Sicot verklaarde ook het volgende. “Vanaf november 2018 vroeg hij me om foto’s in mijn ondergoed of bikini door te sturen, zodat hij zo mijn gewicht kon controleren.”

De Belgische ploegbaas erkende bij Stade 2 om zulke foto’s te hebben gevraagd. Een maand geleden verklaarde de Amerikaanse Sara Youmans hetzelfde, wat heeft geleid tot een officieel onderzoek van de UCI. Bracke sprak toen over een “heksenjacht” op zijn persoon.

LEES OOK. Belgische baas van vrouwenploeg reageert op beschuldigingen van grensoverschrijdend gedrag: “Ik heb renster nog nooit ontmoet”

In een uitgebreide post op Instagram reageert Doltcini-Van Eyck dinsdag op de uitlatingen van Sicot.

“Zoveelste leugen”

“We kunnen goed geloven dat Marion Sicot door moeilijke periodes is gegaan en dat ze het nu lastig heeft”, klinkt het. “We betreuren dit ten zeerste. Maar dat rechtvaardigt niet dat ze doping heeft gebruikt, vooral omdat ze het antidopingcharter getekend heeft. Haar dopinggebruik was geen misstap van één moment. Uit haar interview blijkt dat ze verschillende stappen ondernam en tijd pakte om dit voor te bereiden. Ze had veel tijd om erover na te denken en toch deed ze het. Daar is alleen zij verantwoordelijk voor. Dit was niets anders dan bedrog, een leugen voor haar concurrenten en haar ploeggenotes. Al maanden schreeuwt Marion haar onschuld uit. Ze wil koste wat het kost haar onschuld bewijzen. Maar nu gaf ze toe epo gepakt te hebben. Haar ‘onschuld’ was een zoveelste leugen. En toen lanceerde ze een nieuwe leugen: haar ploegmanager was de schuldige.”

Volgens de Belgische ploeg bestaat er bij hen een “zeer hoge tot perfecte” discipline als het over het respecteren van privacy en seksueel misbruik gaat. “Rensters zullen ook bevestigen dat in ons team niemand onder zware druk gezet wordt om te presteren. Onze prioriteit is jonge rensters de kans te geven om zich te ontwikkelen, net als Marion Sicot. Maar we hebben wel het recht om een professionele houding te vragen als rensters na de winter terugkeren met overgewicht terwijl ze goed willen zijn in de bergen. In die context heeft Marc Bracke de fout gemaakt (die hij toegegeven heeft) om foto’s te vragen om haar ontwikkeling op te volgen. Deze praktijk werd vroeger als normaal beschouwd, dat weten veel mensen in de koers. Maar Marion heeft hier nooit over geklaagd of iets van gezegd. Als ze dat gedaan had, was het niet meer gebeurd.”

Doltcini-Van Eyck zet de Française verder neer als iemand die “geen teamspeler” was en zegt ook dat de foto’s die ze moest sturen verwijderd werden en dat die vraag niet meer kwam eens ze “op gewicht” was. “We hebben nooit aanwijzingen gehad dat er sprake was van een depressie als gevolg van het gedrag van haar ploegmanager”, klinkt het. “Volgens ons is die depressie recentelijk uitgevonden om een kader te scheppen zodat ze haar dopinggebruik kon rechtvaardigen.”

Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.