Oostende speelde ondanks advies van regering vanavond toch voor publiek, wat met VIP-tenten op koers?

Oostende speelde ondanks advies van regering vanavond toch voor publiek, wat met VIP-tenten op koers?

Een beeld uit de eerste wedstrijd tussen Tenerife en Oostende: Djordjevic tracht Huertas te omzeilen. Foto: Basketball Champions League

De regering wil niet dat er nog indoor massa-evenementen met duizend of meer mensen plaatsvinden. Dat is nodig om de verspreiding van het coronavirus te vertragen, zo heeft premier Sophie Wilmès aangekondigd op een persconferentie. Dat betekent dat in Belgische voetbalstadions en op wielerwedstrijden voorlopig wel fans zijn toegelaten, maar dat bij bijvoorbeeld grote basketbal- en volleybalmatchen in ons land er dit weekend niet meer dan duizend mensen in de tribune zouden mogen zitten. Maar basketbalclub Oostende legde dat advies vanavond al naast zich neer.

Dinsdagavond vond de wedstrijd Oostende-Tenerife plaats, een duel in de “Round of Sixteen” van de Champions League aan. Er is geen beperking voor het aantal toeschouwers in de Versluys Dôme die een capaciteit van 5.000 zitplaatsen heeft. Allicht waren het er uiteindelijk slechts tussen 1.000 en 2.000.

BC Oostende heeft deze namiddag meteen FIBA Europe, die de Basketball Champions League organiseert, gecontacteerd. “Zij leggen ons niets op en ze laten ons de beslissing over het wel of niet plaatsvinden van de match zelf nemen”, zei Marie De Clerck, general manager van BC Oostende, eerder vandaag. “De regering geeft een advies maar verplicht ons niet om de match af te gelasten. We hebben ook Bart Tommelein, burgemeester van Oostende, gecontacteerd.”

“Het is aan de lokale besturen om te beslissen of een match wel of niet doorgaat” ”, vulde voorzitter Johan Verborgh (Filou Oostende) aan. Burgemeester Tommelein heeft de wedstrijd tegen Tenerife in elk geval niet verboden. Tommelein liet weten dat hij contact had met De Block en de provinciegouverneur, en dat ze beiden zeiden dat de basketbalwedstrijd mocht doorgaan. “Het is sowieso moeilijk om een paar uur voor de opworp de organisatie nog af te gelasten. Alle supporters zijn welkom. We kunnen hun steun gebruiken om een derde match in deze playoff-reeks af te dwingen. Natuurlijk is elke supporter vrij om wel of niet naar de arena te komen. Na vanavond bekijken we dan wel in sereniteit naar de komende wedstrijden.”

Wel 1.000 man per wedstrijd in de basketbalcompetitie?

Wordt de Belgische basketbalcompetitie vanaf nu voorlopig afgewerkt achter gesloten deuren? Of wordt slechts 1.000 man toegelaten op de Belgische basketbalvelden? De verantwoordelijken van de Belgische basketbalploegen komen woensdagvoormiddag samen om te beraden wat ze zullen doen, zegt Arthur Goethals.

Maar de voorzitter van de Pro League, die het Belgische profbasketbal organiseert, is ontstemd over de manier waarop de regering heeft beslist. “Ik kan er niet bij dat de regering niet duidelijk is. Ofwel zeg je: op basisn van de medische adviezen verbieden indoorevenementen met meer dan duizend man of niet. Maar als je adviseert, wat haalt dat uit? Dat is hetzelfde als tegen iedereen zeggen: we adviseren dat je vanaf nu 30 kilometer per uur mag rijden. Wie zal zich daaraan houden?”

Maximaal 1.000 toeschouwers in wedstrijden EuroMillions Volley League

Bij de komende wedstrijden van de EuroMillions Volley League zullen maximaal 1.000 toeschouwers toegelaten worden. Dat verklaart Philippe Boone, voorzitter van de Belgische Volleybal Liga, dinsdag aan Belga. Eerder op de dag adviseerde de regering om evenementen met meer dan 1.000 mensen binnen af te gelasten in de strijd tegen het coronavirus.

Oostende speelde ondanks advies van regering vanavond toch voor publiek, wat met VIP-tenten op koers?
Foto: GEERT TRESIGNIE

Zaterdag gaat met de topaffiche Aalst - Roeselare de Final Four van start. In het Sportcentrum Schotte zullen niet meer dan 1.000 toeschouwers de match mogen bijwonen, zo laat de club weten. “We kunnen al meedelen dat er voor de wedstrijd van komende zaterdag tegen Roeselare nog geen 1.000 tickets online zijn gereserveerd. Ons ticketsysteem is nu geblokkeerd op 1.000 tickets.” Voor de wedstrijden die nadien op het programma staan, zal deze aanpak nagevolgd worden.

Voor de wedstrijden die nadien op het programma staan, zal deze aanpak nagevolgd worden. Zo staat op zaterdag 21 maart met Roeselare - Maaseik nog een topper op het programma. “We moeten absoluut het advies van de regering volgen. Er gaan immers ook veel kwetsbare mensen naar het volleybal”, zegt Philippe Boone. “We verkiezen dit scenario boven het afgelasten van wedstrijden. Want daardoor zouden de clubs zwaar in de problemen komen, met abonnementen die moeten terugbetaald worden en ontevreden sponsors.”

Wat met VIP-tenten op wielerwedstrijden?

Wielerwedstrijden als Nokere Koerse, E3 Harelbeke, Dwars Door Vlaanderen en Gent-Wevelgem kunnen voorlopig doorgaan met publiek, maar het is nog onduidelijk wat er met de VIP-tenten zal gebeuren. Bij Gent-Wevelgem (Lode Langedock) maken ze zich sterk dat de nieuwe maatregelen geen onmiddellijke impact hebben. “We zitten op 8 à 10 verschillende locaties met onze VIP’s, verspreid over het hele parcours. Op geen enkele van die locaties overschrijden we het totaal van 1.000 man. Uiteraard volgen we wel alles op de voet op. Als ze morgen beslissen dat het maximaal 500 mensen mogen zijn, verandert ook voor ons de situatie.”

Oostende speelde ondanks advies van regering vanavond toch voor publiek, wat met VIP-tenten op koers?
Op de Oude Kwaremont is de opbouw al begonnen Foto: Peter Malaise

E3 Harelbeke beslist vanavond of ze de grote tent zullen bouwen op de Kwaremont of niet. “We gaan vanavond intern overleggen wat deze nieuwe maatregelen voor ons betekenen”, zegt organisator Jacques Coussens. “Het grote probleem zit hem uiteraard in ons VIP-gebeuren. We zijn gisteren gestart met de bouw van onze VIP-tent op de Kwaremont: die is bedoeld voor 1.500 man. Overmorgen willen we starten met onze dubbele VIP-tent in Harelbeke. Dat gaat over nog meer VIPS. Alles samen over 5.000 man. Moeten we dat allemaal afgelasten? Zeker is: dit raakt ons op onze financieel zwakste kant. De VIP’s zijn een van onze belangrijkste inkomstenbronnen. Ik begrijp ook dat de overheid het niet resoluut verbiedt. Ze kijken eerder richting gouverneurs en burgemeesters. Daar zullen we dus de volgende dagen ook mee aan tafel moeten: wat kan wel? Wat kan niet? Een voordeel hebben we wel: voor tal van VIPs hebben we sowieso enkele toprestaurants geëngageerd, genre Hof van Cleve. Daar stelt zich geen probleem.”

Slotspeeldag Jupiler Pro League met publiek

Het advies van de Nationale Veiligheidsraad om indoor evenementen voor meer dan 1.000 personen af te gelasten als maatregel tegen het coronavirus, heeft geen impact op het Belgisch voetbal. Komend weekend gaan alle matchen in 1A en 1B door met supporters in de tribunes, zo bevestigde de Pro League dinsdag. “De Pro League bekijkt met de verschillende beleidsniveaus en experten of er bijkomende maatregelen nodig zijn”, laat de Pro League weten. De Pro League houdt donderdagnamiddag samen met de KBVB een informatievergadering voor de clubs, de amateurvleugels en de belangrijkste stakeholders. Dat er in België met publiek gevoetbald kan worden is opvallend. Zowat overal in Europa gaan de voetbalwedstrijden door zonder fans (lees meer).

BOIC annuleert “Catwalk to Tokyo”

Het Belgisch Olympisch en Interfederaal Comité (BOIC) heeft haar evenement “Catwalk to Tokyo”, een défilé waarin de Belgisch atleten hun officiële kledij voor de Olympische Spelen voorstellen, geannuleerd. Dat liet Guillaume Gobert, woordvoerder van het Belgisch Paralympisch Comité (BPC) dinsdag weten aan Belga. Het evenement zou op 17 maart doorgaan. De beslissing van het BOIC komt er na de nieuwe richtlijnen van de federale regering die vroeg indoorevenementen met meer dan duizend personen af te gelasten om de verdere verspreiding van het coronavirus tegen te gaan.

Het défilé zou doorgaan in het Sheraton Hotel aan de luchthaven van Brussels Airport. Atleten Charline Van Snick, Dirk Van Tichelt en Simon Gougnard en para-atleet Ewoud Vromant zouden present tekenen.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.