Lagerhuis Russisch parlement maakt baan vrij voor langer presidentschap Poetin

Lagerhuis Russisch parlement maakt baan vrij voor langer presidentschap Poetin

Vladimir Poetin Foto: Photo News

Het Lagerhuis van het Russische parlement, de Doema, heeft woensdag in een derde en laatste lezing een reeks grondwetswijzigingen goedgekeurd, waaronder ook een bepaling die president Vladimir Poetin toelaat langer president te blijven. Het gaat om de grootste grondwetswijziging in de geschiedenis van het land.

In haar huidige vorm laat de grondwet toe dat een president twee opeenvolgende mandaten bekleedt. Dat betekent dat Poetin het presidentschap binnen vier jaar vaarwel zou moeten zeggen.

Jozef Stalin

De 67-jarige Poetin is -met een tussendoortje als premier- toe aan zijn vierde ambtstermijn als president en die duurt nog tot 7 mei 2024. Sinds Jozef Stalin was niemand langer aan de macht dan hem. Door de wetswijziging kan Poetin zich bij elke presidentsverkiezing weer verkiesbaar stellen, waardoor hij in feite tot zijn dood president zou kunnen blijven.

De voorzitter van de Doema, Vjatsjeslav Volodin, meldde dat 383 parlementsleden voor de wijzigingen stemden. Er waren ook 43 onthoudingen, parlementsleden van de communistische partij. Zij hadden kritiek op de mogelijke langere termijn van Poetin. Niemand stemde tegen, aldus het Russische staatsnieuwsagentschap Interfax. Het gaat om ongeveer 390 wijzigingen aan de grondwet, aldus Volodin.

Referendum op 22 april

Het Lagerhuis wordt gedomineerd door Verenigd Rusland, de politieke partij met de dichtste banden met Poetin. Nu moet het Hogerhuis, de Federatieraad, de wijzigingen goedkeuren, wat quasi zo goed als zeker zal gebeuren. Poetin wil de wet bekrachtigen op 18 maart, de verjaardag van de Russische annexatie van het schiereiland de Krim. Poetin wil echter ook dat de bevolking zich in een referendum op 22 april uitspreekt over de wijzigingen.

Corrigeer

NIEUWS