Tennis legt zichzelf zes weken lam: spelers en speelsters zetten internationale federatie aan tot actie door coronavirus

Tennis legt zichzelf zes weken lam: spelers en speelsters zetten internationale federatie aan tot actie door coronavirus

Foto: Photo News

Onder druk van de spelers en speelsters - bevreesd voor het coronavirus - zullen de internationale tennisinstanties donderdag beslissen om alle tornooien (minstens) zes weken op te schorten. Voorlopig blijven de Europese grand slams in Parijs en Wimbledon buiten schot, maar zal dat zo blijven?

Indian Wells - waar onder meer Kim Clijsters in enkel- en dubbelspel zou aantreden - was zondag het eerste tornooi dat de stekker eruit trok. De Fed Cup, midden april in Boedapest, volgde al snel, net als een handvol kleinere evenementen. Ondertussen overwogen andere tornooien (Monte Carlo, Barcelona...) om achter gesloten deuren te organiseren. Een Challenger in Kazachstan zag spelers opgeven om te vermijden dat ze in quarantaine moesten.

In de loop van donderdag valt de officiële beslissing, maar er bestaat geen twijfel dat de hele boel (minstens) zes weken op slot gaat. Ten vroegste eind april zou het circuit weer op gang komen met graveltornooien als Madrid (3 mei) en Rome (10 mei), die als aanloop dienen voor Roland Garros eind mei. Naast de druk vanuit de spelers is er ook de invloed van plaatselijke overheden, die steeds drastischer maatregelen nemen om het coronavirus in te dijken. Indian Wells werd geschrapt omdat het gemeentebestuur de publieke gezondheid in gevaar achtte.

Vraagtekens

Ondertussen nemen de vraagtekens toe. De grootverdieners kunnen zo’n lange pauze financieel wel overbruggen, maar wat met het kleinere grut? En wat gaat er gebeuren met het puntensysteem, zo eigen aan de sport? En gaan die afgelaste evenementen naar het najaar verschoven worden, waarop onder meer Indian Wells en Miami hopen?

Kim Clijsters’ comeback krijgt aldus bijkomende obstakels. De 36-jarige Limburgse was ingeschreven voor de Amerikaanse tornooien in Indian Wells (deze week) en Charleston (6 april), die alvast geschrapt zijn. Ook de Fed Cup stond op haar programma. Clijsters moet nu een verlengde trainingperiode inlassen, terwijl zij snakt naar wedstrijdritme. Hoelang die gaat duren? Net zoals de rest van het tennismilieu heeft zij momenteel meer vragen dan antwoorden.

Corrigeer

Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.