Ook tenniswereld ligt zes weken stil: komen ook Europese grand slams in Parijs en Wimbledon in gevaar?

Ook tenniswereld ligt zes weken stil: komen ook Europese grand slams in Parijs en Wimbledon in gevaar?

Kim Clijsters tenniste vorige week in Monterrey. Geen mens weet wanneer haar volgende tornooi op het programma staat. Foto: Photo News

Onder druk van de spelers en speelsters beslisten de internationale tennisinstanties om een pauze van zes weken te nemen. Voorlopig blijven de Europese grand slams in Parijs (vanaf 21 mei) en Wimbledon (vanaf 29 juni) buiten schot, maar zal dat zo blijven?

Indian Wells, waar onder anderen Kim Clijsters in het enkel- en dubbelspel zou aantreden, was zondag het eerste toernooi dat de stekker eruittrok. De Fed Cup, midden april in Boedapest, volgde al snel, net als een handvol kleinere evenementen. Een challenger in Kazachstan zag spelers opgeven om te vermijden dat ze in quarantaine moesten. De ATP, verantwoordelijk voor de mannensectie, maakte zijn opschorting als eerste wereldwijd, snel gevolgd door de ITF. Naar alle waarschijnlijkheid zal ook het vrouwentennis de boel (minstens) zes weken op slot doen.

Ten vroegste op 20 april kan het circuit weer op gang komen met graveltoernooien als Madrid (3 mei) en Rome (10 mei), die als aanloop dienen voor Roland Garros eind mei. Naast de druk vanuit de spelers (m/v) is er ook de invloed van de plaatselijke overheden, die steeds drastischer maatregelen nemen om het coronavirus in te dijken. Indian Wells werd geschrapt omdat het gemeentebestuur de aanwezigheid van één besmette man te risicovol achtte.

Johan Van Herck, coach van zowel het Fed Cup- als het Davis Cup-team, is tevreden dat er alvast duidelijkheid is. “Nu reizen spelers en speelsters de halve wereld rond om bij aankomst vast te stellen dat het evenement niet doorgaat. Die kosten kan je niet recupereren.”

Overvolle kalender

Ondertussen nemen de vraagtekens toe. De grootverdieners kunnen zo’n lange pauze financieel wel overbruggen, maar wat met het kleinere grut? En wat gaat er gebeuren met het rankingsysteem, zo eigen aan de sport? En gaan al die afgelaste evenementen nog wel ergens een plekje vinden op een overvolle kalender?

Ook Kim Clijsters’ veelbesproken kimback ondervindt bijkomende obstakels. De 36-jarige Limburgse was ingeschreven voor de Amerikaanse toernooien in Indian Wells (deze week) en Charleston (6 april). Ook de geschrapte Fed Cup-finale (14 april) stond op haar programma. Clijsters moet nu een verlengde trainingperiode inlassen, terwijl ze vooral snakt naar wedstrijdritme. Tijdens haar tweede comeback kwam ze tot nog toe amper twee keer in competitie. Die derde match zou nog weleens heel lang op zich kunnen laten wachten.

Corrigeer

MEER NIEUWS