Twijfels over dopingbeschuldigingen aan adres van Belgische ploegmanager: “Ze doet me denken aan Richard Virenque”

Twijfels over dopingbeschuldigingen aan adres van Belgische ploegmanager: “Ze doet me denken aan Richard Virenque”

Foto: Bartek Wolinski / Red Bull Conte

De beschuldigingen van Marion Sicot aan het adres van Doltcini-Van Eyck Sport blijven de gemoederen bedaren. Volgens de Franse wielrenster werd ze aangezet tot het nemen van doping door ploegmanager Marc Bracke. De Belgische vrouwenploeg reageerde er al op, maar nu liet ook gewezen wereldkampioene Pauline Ferrand-Prévot van zich horen.

Even terug naar de feiten. De 27-jarige Sicot - die in juni 2019 positief testte op epo - beweerde vorige week doping te hebben gebruikt om betere prestaties te kunnen leveren en te worden gerust gelaten door Marc Bracke, de algemeen manager van het Belgische team.

Sicot legde haar positieve test af op 27 juni 2019 na het Frans kampioenschap tijdrijden, waarin ze als tiende eindigde. “Ik zat op dat moment zo diep dat ik besloten heb om het risico te nemen”, verklaarde ze op de Franse televisie. “Eind mei bestelde ik tien flesjes epo op internet. Ik wilde mijn sportdirecteur Marc Bracke een prestatie tonen, waardoor hij mij als evenwaardig aanschouwde als de andere meisjes en waardoor ik in het team kon blijven. Ik hoopte ook dat hij mij gerust zou laten. Ik spoot de epo op 24 juni in.”

Sicot verklaarde ook. “Vanaf november 2018 vroeg hij me om foto’s in mijn ondergoed of bikini door te sturen, zodat hij zo mijn gewicht kon controleren.” De Belgische ploegbaas erkende bij Stade 2 om zulke foto’s te hebben gevraagd. Een maand geleden verklaarde de Amerikaanse Sara Youmans hetzelfde, wat heeft geleid tot een officieel onderzoek van de UCI.

In een uitgebreide post op Instagram reageerde Doltcini-Van Eyck op de uitlatingen van de Française. “We kunnen goed geloven dat Marion Sicot door moeilijke periodes is gegaan en dat ze het nu lastig heeft”, klonk het. “We betreuren dit ten zeerste. Maar dat rechtvaardigt niet dat ze doping heeft gebruikt, vooral omdat ze het antidopingcharter getekend heeft. Haar dopinggebruik was geen misstap van één moment.”

LEES OOK.Belgische wielerploeg reageert op (zware) beschuldigingen: “Foto’s in bikini vragen was fout, maar doping is leugen”

Twijfels over dopingbeschuldigingen aan adres van Belgische ploegmanager: “Ze doet me denken aan Richard Virenque”
Marion Sicot. Foto: Photo News

“Virenque”

Een week later vond Ferrand-Prévot, de regerende wereldkampioene mountainbike en gewezen regenboogtruidraagster op de weg én in het veld, het nodig om te reageren op de heisa.

“Opgelet, dit is een bericht dat om concentratie vraagt”, begint ze op Facebook. “Omdat ik niet misbegrepen wil worden en het onderwerp delicaat is. Maar ik ben het type dat zegt wat ze denkt en ik moet toegeven dat er iets is wat me verontrust bij de recente onthullingen van Marion Sicot over haar dopinggebruik. Het blijft wel complex.”

“Als bewezen wordt dat ze lastig werd gevallen door haar ploegmanager - wat het onderwerp is van een onderzoek dat er niet komt zonder geldige reden - dan moet hij veroordeeld worden. Een vrouw heeft het recht om nee te zeggen als ze zich ergens ongemakkelijk bij voelt. Ze mag geen angst hebben voor de gevolgen daarvan, sportief of persoonlijk.”

Maar over het dopingverhaal van Sicot was het Franse multitalent minder strikt. “Wat mij daaraan stoorde… Ook al zijn er bepaalde excuses, we zijn nog altijd zelf verantwoordelijk voor onze eigen beslissingen en acties. Richard Virenque vormde de basis voor de karikatuur van de gedopeerde renner à l’insu de son plein gré (een uitdrukking verwijzend naar een sporter die weigert toe te geven dat hij of zij bewust doping nam, red.) en we zitten er hier niet ver vanaf.”

“Op het internet naar epo gaan zoeken, het kopen, bezorgd krijgen, uitvinden hoe het in te spuiten en het dan ontkennen. Dat is niet echt neutraal zijn. Dus ja, het stoort mij dat de schuld van haar acties uiteindelijk bij iemand anders zou liggen. Welke atleet heeft nooit zware tijden meegemaakt? Dan nog neem je geen doping. Dat is nooit de oplossing. En het verontrust mij ook dat Marion Sicot nu in een soort sympathieke positie terecht is gekomen en kinderlijk behandeld wordt. Dat frustreert mij. Ik vecht al lang tegen de notie van de zwakke vrouw. Dit kan slachtoffers maken in het vrouwenwielrennen. We moeten onze verantwoordelijkheid te nemen voor wat we gedaan hebben, goed of slecht.”

Twijfels over dopingbeschuldigingen aan adres van Belgische ploegmanager: “Ze doet me denken aan Richard Virenque”
Pauline Ferrand-Prévot. Foto: ISOSPORT/Claessen
Corrigeer


Het Nieuwsblad biedt meer dan 3.000 reeksen in 28 sporten aan. Zoek hierboven de uitslagen van uw favoriete club of surf naar onze uitslagenpagina.