Voor het eerst in 100 jaar geen Ronde van Vlaanderen: Flanders Classics legt zich neer bij afgelasting, nieuwe datum geen sinecure

Voor het eerst in 100 jaar geen Ronde van Vlaanderen: Flanders Classics legt zich neer bij afgelasting, nieuwe datum geen sinecure

Foto: BELGA

Voor het eerst in meer dan 100 jaar zal de Ronde van Vlaanderen deze lente niet gereden worden. Omdat de coronamaatregelen voorlopig slechts tot 3 april gelden en de Ronde op 5 april stond geprogrammeerd, leek er nog even een waterkansje te zijn. Maar Ben Weyts (N-VA), minister van Sport, maakt zich geen illusies: “Ik denk niet dat het realistisch is.” Flanders Classics legt zich neer bij de afgelasting, maar hoopt op een nieuwe datum.

Donderdagavond, onmiddellijk na de afkondiging van de strenge coronamaatregelen, had organisator Flanders Classics reeds begrepen dat hun Ronde van Vlaanderen aan een zijden draadje hing. Hun Ronde mocht officieel dan twee dagen na het voorlopige einde van de maatregelen plaatsvinden, woordvoerder Tomas Van den Spiegel zei dan al “rekening te houden met een afgelasting”.

Minder dan 24 uur later was dat ook het definitieve verdict. Zelfs al zouden de maatregelen in het meest gunstige geval na 3 april opgeheven worden, dan nog is er nooit voldoende tijd om alles in gereedheid te brengen. Minister van Sport Ben Weyts (N-VA) hakte daarom de knoop door. Ook hij sprak weliswaar nog van een waterkansje. “Maar laten we eerlijk zijn”, klonk het op Radio 1. “Ik denk niet dat dat haalbaar wordt. Dat een heel peloton van over de hele wereld enkele dagen na die 3 april in Vlaanderen zou neerstrijken... We moeten toch ook verantwoordelijkheidszin tonen.”

Een boodschap die ook Flanders Classics begrepen heeft. “Wat de minister zegt, hing al in de lucht”, aldus Van Den Spiegel. “Je kan niet maatregelen opleggen tot 3 april om dan op 5 april het grootste volksfeest van Vlaanderen te organiseren. We moeten er begrip voor opbrengen dat het in de richting van een afgelasting zal gaan. En als je dit bericht van de minister hoort, dan lijkt dat onomkeerbaar.”

Nieuwe datum geen sinecure

Wel hoopt Flanders Classics nog op een nieuwe datum later dit jaar. Maar of dat wel realistisch is? De wielerkalender zit nu al eivol en onder meer Belgisch bondsvoorzitter Tom Van Damme gaf al aan dat het aartsmoeilijk wordt om de afgelaste koersen op een nieuwe datum te plaatsen. De kans wordt daardoor levensgroot dat de Ronde op een historisch unicum afstevent. Zelfs in de Tweede Wereldoorlog werd de wedstrijd elk jaar gereden. Het is al van 1918 en de Eerste Wereldoorlog geleden zijn dat de Ronde niet plaatsvond.

Ook steeds meer andere wedstrijden laten intussen weten dat ze tot nader order uitgesteld zijn. Het grootste slachtoffer is de Giro. Nadat vanuit Hongarije het bericht kwam dat de Giro-start, die normaliter op 9 mei in Boedapest zou plaatsvinden, onmogelijk werd, zag organisator RCS geen andere optie dan de hele Giro voorlopig uit te stellen. Remco Evenepoel zal voorlopig niet aan zijn eerste grote ronde kunnen beginnen, al hoopt RCS nadrukkelijk op een nieuwe datum.

Dichter bij huis werd intussen ook de Franse GP Dénain uitgesteld en ziet ook de Scheldeprijs de bui al hangen. Die zou normaliter op 8 april gereden worden, maar meer dan een mini-sprankeltje hoop heeft de organisatie niet. “We zijn realistisch”, zegt voorzitter Jack Vissers. “Als het land op 3 april nog in lockdown is, dan kan je niet verwachten dat er op 8 april duizenden mensen op het marktplein in Schoten mogen staan. In mijn hoofd is het besluit al genomen, maar bevestigen kan ik niets.”

Corrigeer

MEER NIEUWS