camera closecorrect down eyefacebook Het Nieuwsblad nextprevquote share twitter video

Greg Van Avermaet. Getty Images

Greg Van Avermaet pleit voor duidelijkheid

“Maandenlang hard gewerkt, allemaal voor niks”

Greg Van Avermaet (34) zou normaal gezien tot dinsdag in de Sierra Nevada blijven voor een hoogtestage, maar de voorjaarskopman van CCC keerde vrijdagavond al terug naar België. “Het zou absurd zijn om nu keihard te zitten trainen als je niet weet wanneer je opnieuw kan koersen. Ik ben van plan mijn conditiepeil wat te laten zakken.”

Waarom keerde je vroeger dan gepland terug uit Spanje?

“Ik was op hoogtestage in de Sierra Nevada om in topvorm naar de klassiekers te kunnen trekken. Nu we minstens drie weken niet kunnen koersen, heeft dat nog weinig zin. Bovendien zag ik dat er overal vluchten zijn geschrapt. Vanuit noord-Italië kan je nog nauwelijks een vliegtuig nemen. Het is niet ondenkbaar dat die trend ook naar andere landen zal overwaaien. Ik wou voorkomen dat ik zou vastzitten in Spanje en niet meer bij mijn gezin zou kunnen zijn.”

Wat ga je de komende dagen doen?

“Veel tijd doorbrengen met mijn twee kindjes en Ellen.”

En trainen?

“Ik ga elke dag een paar uurtjes fietsen om de conditie te onderhouden, maar daar blijft het bij. Ik ben van plan om mijn conditieniveau weer wat te laten zakken. Het zou absurd zijn om nu keihard te zitten trainen als je niet weet wanneer je weer kan koersen.”

Die hoogtestage is dus een investering voor niks geweest.

“Niet alleen die hoogtestage, bijna de hele winter. Maandenlang heb ik naar deze periode toe gewerkt, maar dat blijkt een maat voor niets. Het ziet ernaar uit dat we een volledig voorjaar zullen kwijtspelen.”

Wat betekent zo’n verloren voorjaar voor een renner?

“Een enorme teleurstelling. Met die twee hoogtestages had ik de afgelopen winter nog meer geïnvesteerd dan de voorbije jaren, maar ik zal mijn goede benen helaas niet kunnen tonen.”

De Ronde van Vlaanderen en Parijs-Roubaix zijn nog niet afgelast.

“Officieel nog niet, maar ik denk niet dat het realistisch is dat die koersen nog doorgaan. Ik zie nog niet meteen een einde komen aan de huidige situatie in ons land en in Europa. Het is wachten op meer duidelijkheid. Opnieuw wachten.”

Hoe vervelend is die onzekerheid?

“Enorm. Je kan niks plannen. Ik hoop dat de UCI of desnoods een andere instantie zo snel mogelijk – het liefst volgende week al – klaarheid schept. Alle ploegen en renners hebben nood aan een exacte datum wanneer we weer kunnen beginnen te koersen. We kunnen niet blijven proberen om elke week opnieuw nieuwe en alternatieve wedstrijdplannen te maken en personeel te laten overvliegen, om dan te moeten vaststellen dat de koersen niet doorgaan. Het lijkt mij ook best dat ze meteen een ruime schatting maken. Weer kunnen koersen vanaf 1 juni lijkt me realistisch.”